Pensiile românilor, de la mică la mare: județele cu cei mai mulți pensionari, dar și cele mai generoase sume
În România, pensiile sunt mici, în cea mai mare parte a lor, iar majoritatea pensionarilor nu își permit un trai decent. Chiar și în București și județul Hunedoara, unde pensiile au depășit pragul psihologic de 2000 de lei sau aproximativ 400 de euro, această clasă socială duce un trai foarte greu.
Pornind de la datele Institutului Național de Statistică, citat de Hotnews, nu mai puțin de 13% dintre pensionarii românii sunt concentrați pe raza județului Hunedoara și în municipiul București. Acolo sunt și cele mai mari pensii, 2124 lei, respectiv 2026 lei, în medie. La polul opus, cele mai mici pensii sunt în Botoșani, Giurgiu și Vrancea, subt 1300 de lei sau aproximativ 260 de euro.
Pensionarii din România, într-o situație precară
Efortul statistic al INS s-a mai reflectat într-o serie de cifre interesante. Cu această ocazie, aflăm că ”cel mai tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani. Ca referință, asta înseamnă că acolo există o natalitate semnificativ mai mare decât în restul țării. Cel mai bătrân județ este Teleorman, unde media este de 47 de ani. Această situație a progresat într-o manieră cât se poate de dramatică în ultimele două decenii, cu doar două județe sub 40 de ani, Iași și Ilfov.
Per ansamblu, odată cu migrația accelerată și cu scăderea natalității, România este o țară că îmbătrânește foarte rapid. Speranța de viață este pe un trend ascendent, dar oamenii nu mai fac copii și ne apropiem de momentul în care nu vom mai avea cine să ne plătească pensiile. Alternativa este să ne confruntăm cu o explozie a taxelor pe salariați.
Ca referință, cea mai îmbătrânită țară din lume este Japonia, unde vârsta medie este de 45,4 ani. Din păcate, România se apropie cu pași repezi de aceeași situație, în timp ce Teleorman și Vâlcea au depășit deja acea valoare. Pe lângă asta, peste jumătate dintre județe îmbătrânesc cu o viteză mai mare decât media pe țară. Chiar și în centre financiare precum Cluj, vârsta medie este acum de 42 de ani, pe când acum 18 ani era de 35 de ani.