La pensie, mai repede decât ai crede: ce categorie nouă de angajați câștigă dreptul, cum e posibil

La pensie, mai repede decât ai crede: ce categorie nouă de angajați câștigă dreptul, cum e posibil

Există, începând de duminică, o categorie de salariați care poate ieși mai repede la pensie. Iată despre ce e vorba.

Mai exact, toți cei care au lucrat în grupa I și/ sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune, dar și în unitățile de extracție a cărbunelui, pot ieși mai repede la pensie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat miercuri modelul adeverințelor prin care se face dovada stagiilor de cotizare în condiții speciale de muncă. Scopul este să se calculeze pensiile pentru această categorie de salariați sau, în cazul celor care sunt deja pensionari, recalculate, conform Avocatnet.ro.

Așadar, potrivit Legii 74/2022, celor care au desfășurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui li se recunosc acum grupele de muncă.

Acești angajați pot ieși mai repede la pensie

În acest sens, CNPP a stabilit modelul adeverințelor care vor fi eliberate, în vederea stabilirii drepturilor de pensie, respectiv a recalculării, salariaților ce au lucrat în termocentrale pe bază de cărbune. Mai exact, cu ajutorul adeverinței sau al ambelor adeverințe, în cazul celor care au lucrat atât în grupa I, cât și în grupa a II-a de muncă, se pot dovedi stagiile de cotizare în condiții speciale de muncă. Acestea sunt emise de către angajatorul la care și-a desfășurat activitatea salariatul sau, dacă el nu mai există, de către deținătorul legal al arhivei acestuia.

Modificările legislative vor favoriza și persoanele care deja au ieșit la pensie și e important să punctăm faptul că vorbim despre niște drepturi ce pot fi obținute de beneficiari, la cerere.

„De aceste prevederi vor beneficia, la cerere, și cei care sunt deja pensionari. Pentru aceștia, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusa solicitarea, după ce proiectul de lege va intra în vigoare. Dacă, în urma recalculării, vă reieși o pensie mai mică decât cea cuvenita anterior, vă fi păstrat cuantumul mai avantajos”, precizează sursa citată.