10 apr. 2022 | 16:05

Documente „prețioase”, scrise chiar de Bin Laden, dezvăluite în sfârșit. Cum a plănuit liderul Al-Qaida atentatele din 9/11, de fapt

ULTIMA ORĂ
Documente „prețioase”, scrise chiar de Bin Laden, dezvăluite în sfârșit. Cum a plănuit liderul Al-Qaida atentatele din 9/11, de fapt

La primele ore ale zilei de 2 mai 2011, forțele speciale ale Marinei SUA (Navy Seals) l-au descoperit și ucis pe Osama Bin Laden, liderul Al-Qaida, responsabil pentru atentatele 9/11 și cel mai vânat om de pe glob, într-un raid în orașul pakistanez Abbottabad. Având termen strict de 30 de minute pentru operațiune, Navy Seals au cerut mai mult timp pe teren, deoarece au găsit „o mie de tone de computere și echipamente electronice la etajul doi”.

Documente scrise chiar de Osama Bin Laden, desecretizate și analizate de un expert în securitate

Au primit rapid permisiunea, iar în următoarele 18 minute au fost recuperate peste 470.000 de fișiere, inclusiv „aproape 6.000 de pagini în limba arabă de comunicate interne ale grupării teroriste al-Qaeda, care nu au fost niciodată destinate publicului”. Datorită „eforturilor curajoase” ale forțelor speciale americane în timpul acelor minute suplimentare periculoase, documentele lui Bin Laden nu au ieșit la lumină.

Lucrările, recent desecretizate și analizate acum în detaliu pentru prima dată de Nelly Lahoud, un expert vorbitor de arabă în securitate și combatere a terorismului, oferă o perspectivă extraordinară asupra funcționării interioare a grupării Al-Qaida, atât înainte, cât și după evenimentele din 11 septembrie 2001. Mai mult, dezvăluie planurile, ambițiile și frustrările atent supravegheate ale organizației teroriste.

Cum a luat naștere ideea atentatelor din 11 septembrie 2001

Prima dintre multele revelații este un bilet mâzgălit de Bin Laden pe o foaie de hârtie ruptă dintr-un caiet, intitulat „Nașterea ideii pentru 11 septembrie”. În notă, el explică că a citit un reportaj despre pilotul al-Batouty care a prăbușit în mod deliberat zborul EgyptAir 990 (de la New York la Cairo) în largul coastei Noii Anglie, ucigând 217 persoane, la 31 octombrie 1999. Atunci a fost momentul în care Bin Laden a întrebat: „De ce nu s-a prăbușit într-un turn financiar?”.

Frustrat că al-Batouty nu și-a folosit mai bine setea de răzbunare, Bin Laden a venit cu planul de a zbura cu avioane spre simbolurile puterii americane: districtul financiar din New York, Pentagonul și Clădirea Capitoliului din Washington DC.

„Așa a fost concepută și dezvoltată în mintea mea ideea despre 11 septembrie”, a scris Bin Laden, „și atunci am început planificarea”.

Comisia din 11 septembrie l-a numit pe Khaled Sheikh Muhammed drept „arhitectul” atacurilor. Cu toate acestea, el nu este menționat în notele lui Bin Laden, „deși s-ar putea să fi fost un instrument în alte moduri”.

Detalii importante oferite chiar de liderul Al-Qaida

Majoritatea experților au presupus că liderul taliban Mullah Omar nu știa din timp despre 11 septembrie. Aflăm, totuși, din notele scrise de mână ale lui Bin Laden că „sfătuirea cu alte grupuri [jihadiste], inclusiv talibanii, au precedat atacurile internaționale orchestrate de Al-Qaeda din Afganistan”. Atentatele din Africa de Est din 1998, de pildă, au fost „susținute de toată lumea”.

Mai mult, Lahoud bănuiește că asasinarea de către Al-Qaeda a lui Ahmed Shah Massoud, un inamic taliban, în ajunul zilei de 11 ​​septembrie,  nu a fost o coincidență, ci o contramăsură pentru că mullahul Omar a aprobat atacul asupra Americii. Calculul greșit al Al-Qaeda și al aliaților săi nu a fost de a anticipa că America va răspunde prin lansarea unui război la scară largă în Afganistan.

Unde a stat ascuns cel mai vânat om de pe glob

Nu este clar unde a mers Bin Laden după ce a fugit din peșterile Tora Bora din Afganistan, la sfârșitul anului 2001. Expertul suspectează Waziristanul de Nord, în zonele tribale din Pakistan, și mai târziu Abbottabad. Ceea ce nu există îndoială este ineficacitatea Al-Qaida după 9/11. Cu majoritatea liderilor săi ascunși sau închiși în Iran, gruparea teroristă nu a reușit să lanseze o singură operațiune internațională și s-a limitat să aplaude alte acte jihadiste imitatoare, cum ar fi 7/7 la Londra în 2005.

Mass-media dezvăluie, de asemenea, că, din 2004, Bin Laden a lucrat neobosit pentru a-și reconstrui organizația distrusă și, la momentul morții sale, plănuia ceva „spectaculos”: un atac coordonat asupra supertancurilor care transportau petrol în Statele Unite. El spera să sufoce o treime din aprovizionarea cu petrol a Americii, producând astfel o criză economică și proteste publice care ar duce la o schimbare în politica externă a SUA.

Ce au descoperit trupele Seals în ascunzătoarea din Abbottabad

Când trupele Seals au atacat complexul Abbottabad – construit în 2005 – au descoperit două dintre soțiile lui Bin Laden și mai mulți copii și nepoți. Riscul de a fi interceptați cu dronă sau din satelit era atât de mare încât copiii nici măcar nu aveau voie să se joace în curte, nimeni nu avea acces la internet sau la telefon.

Pentru ei, a fost o existență sumbră, autosuficientă. Aveau capre, găini și o vacă și s-au bazat cu moderație pe ceele două „gărzi de securitate” – susținători pakistanezi locali. „Coacem propria noastră pâine”, a scris Bin Laden, „și cumpărăm cereale vrac. Cumpărăturile noastre obișnuite constau în fructe și legume.” Medicamentele de bază erau păstrate în casă, iar medicii erau consultați doar în caz de urgență. Două dintre fiicele lui Bin Laden, Sumaya și Mariam, au jucat un rol cheie, ajutându-și tatăl cu declarațiile sale publice.

Occidentul a plătit un preț mult prea mare

Există o ultimă revelație. După moartea lui Bin Laden, CIA a susținut că a reușit să-l identifice prin interceptarea apelurilor făcute de unul dintre agenții săi de securitate pakistanezi, Abu Ahmed al-Kuweiti. Aceasta, spune Lahoud, a fost o dezinformare deliberată pentru a-l proteja pe probabilul informator, Abu al-Harish al-Sindi, care a fost unul dintre cei trei intermediari de încredere între Bin Laden și adepții săi din Waziristanul de Nord.

Supraestimând capacitățile Al-Qaida și subestimându-le pe cele ale altor grupări jihadiste (statul islamic, spre exemplu), Occidentul a plătit un preț mare, concluzionează Nelly Lahoud, notează Yahoo.