Noi măsuri împotriva evaziunii fiscale din România: Ministerul Finanțelor o spune foarte clar
Autoritățile de la București depun eforturi pentru stoparea fenomenului evaziunii fiscale, astfel încât statul să nu mai fie prejudiciat de contribuabilii care găsesc fel și fel de tertipuri pentru a ocoli prevederile legale.
Prin urmare, Ministerul Finanțelor tocmai a transmis că Executivul a adoptat un proiect de Ordonanță de urgență prin care se stabilește implementarea sistemului electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a mijloacelor de transport marfă.
Ce presupune noul sistem, concret
Reprezentanții Ministerului explică faptul că sistemul va monitoriza în timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, astfel: transportul bunurilor achiziționate și livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale, transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul național.
Aceste noi prevederi ar avea un impact important asupra fenomenului evaziunii fiscale, în contextul în care Guvernul și-a propus să combată aceste nereguli. Astfel, bugetul de stat ar urma să beneficieze de contribuții mai generoase, ceea ce se va reflecta, în cele din urmă, în mai multe beneficii pentru toți cetățenii, inclusiv în creșterea nivelului de trai.
”Reducerea evaziunii fiscale este unul din obiectivele pe care mi le-am asumat în acest an. Românii trebuie să beneficieze de investiții publice și de un nivel de trai mai bun susținute din colectarea cât mai eficientă a taxelor și impozitelor.
Implementarea atât a radarului mărfurilor, RO e-Transport, cât și a RO e-Factura sunt măsuri de prevenire și reducere a evaziunii care își vor dovedi eficacitatea în scurt timp” , a subliniat dl Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Prin urmare, românii trebuie să știe faptul că va deveni obligatorie declararea anticipată a datelor aferente transporturilor intracomunitare, în funcție de tipul operațiunii, beneficiarului sau, după caz, furnizorului din România. Ele vor fi valabile o perioadă prestabilită de la data începerii transportului, iar sistemul va permite modificarea datelor declarate până la intrarea pe teritoriul național sau până la punerea în mișcare a vehiculului transportor. Prin excepție, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat descărcate temporar pe teritoriul României, obligația declarării revine depozitarului.