O nouă creștere a salariului minim pe economie, anul acesta. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Coaliția de guvernare a discutat despre o nouă posibilă creștere a salariului minim brut, până la finalul acestui an, cu 200 de lei, după cum a anunțat chiar liderul PSD, Marcel Ciolacu. Această majorare ar urma să fie pe lângă măsura de acordare de tichete în valoare de 50 de euro, pentru alimente, persoanelor cu venituri mici.
Creștere a salariului minim pe economie în 2022
“Este și o propunere din partea IMM-urilor dacă se mărește salariul minim cu 200 de lei, acești 200 de lei să nu fie impozitați cu CAS și CASS. Toate aceste discuții nu se fac într-un glob la parlament, în coaliție sau la guvern. Ele sunt discutate și cu partenerii sociali. Discuția este să avem această creștere de anul acesta“, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit profit.ro.
În toamna anului trecut, Guvernul a aprobat creșterea salariului minim până la 2.550 de lei, măsură care a intrat în vigoare la începutul acestui an.
Astfel, de la 1 ianuarie, salariul minim este de 2.550 lei brut, reprezentând o creștere de 10,8% comparativ cu cel din 2021. Ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat recent că, din punctul său de vedere, un salariu mic este tot ce înseamnă sub 3.000 de lei net.
Conform Economedia.ro, această propunere a venit din partea mediului de afaceri, find o creștere voluntara a salariului minim, pe care să o realizeze doar firmele care doresc. Astfel că firmele care își doresc o astfel de creștere ar urma să nu mai plătească nici o taxă la stat pentru această creștere salarială, pentru ca toată sumă să meargă la angajat.
Este pentru prima oară în ultimele luni când apare o discuție de acest fel cu privire la creșterea salariului minim. Creșterea salariului minim are impact pe mediul de afaceri, care trebuie să își recalculeze fondul de salarii.
De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare salariul minim pe economie majorat, chiar și în firmele private din România. Salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.