30 mart. 2022 | 11:07

Cercetarea sovietică în domeniul telepatiei cibernetice a fost dezvăluită de rapoartele desecretizate ale CIA din anii 1960

ACTUALITATE
Cercetarea sovietică în domeniul telepatiei cibernetice a fost dezvăluită de rapoartele desecretizate ale CIA din anii 1960

Niște documente descoperite recent arată încercările CIA de a înțelege încercările ciudate ale URSS în comunicarea telepatică „extrasenzorială” în timpul Războiului Rece. Astfel, trei documente CIA, datate între 1963 și 1964, au fost obținute recent de Government Attic, un site de transparență care publică documente guvernamentUale desecretizate.

Prevăzut cu idei ciudate, unul dintre cele mai interesante documente arată o conversație între un agent CIA și profesorul DA Kerimov de la Universitatea din Leningrad despre „cercetarea cibernetică” și „percepția extrasenzorială” a URSS, în timp ce aceștia împărțeau câteva „ băuturi sociale.” Cu alte cuvinte, consumau alcool și discutau despre cele mai recente incursiuni în tehnologia sovietică de control al minții, probabil un subiect de conversație destul de comun printre spionii din Războiul Rece.

Profesorul Kerimov afirmă că a auzit că oamenii de știință din Kiev lucrează la un proiect care a reușit să „atingă” activitatea creierului unui muzician priceput, în timp ce cânta la pian. Această activitate a creierului, într-un fel, ar putea fi apoi înregistrată și redată în antebrațul unui non-muzician, permițându-i să cânte la pian cu măiestrie. Omul de știință sovietic, destul de amuzat, a refuzat să intre în detalii despre această cercetare, iar agentul CIA notează că unele dintre aceste povești sunt „destul de dubioase”.

Ce arată rapoartele desecretizate ale CIA

Un alt proiect a explorat posibilitatea comunicării directe între oameni și computere prin telepatie. Una dintre cele mai îndrăznețe afirmații din conversații se referă la presupusa capacitate a oamenilor de a manifesta „percepție extrasenzorială”. Profesorul Kerimov sugerează că au dovezi că unii oameni sunt capabili să capteze „valurile” creierului de la alții și chiar să folosească această capacitate de a prezice „evenimente aleatorii viitoare”. Kerimov a recunoscut că aceste idei nu au fost luate prea în serios în trecut, dar ele câștigau teren încetul cu încetul în rândul colegilor săi.

Agentul CIA încheie raportul remarcând că nu au venit prea multe dovezi concrete, dar ei observă că explorarea URSS în percepția extrasenzorială nu părea a fi o amenințare pentru securitatea națională.

„Când l-am întrebat ce evoluții concrete au avut deja ca rezultat al ciberneticii, nu era cu adevărat pregătit să ofere un exemplu”, a scris agentul.

Într-adevăr, serviciile de informații din SUA nu au fost străine de tehnologia nebunească de control al minții de-a lungul Războiului Rece, fie că a fost vorba despre infamul MKUltra și Proiectul Stargate sau despre crearea de câini controlați de la distanță. În 1983, CIA a scris un raport obscur despre „Experiența Gateway”, susținând că o stare alterată a conștiinței umane poate fi capabilă să transcendă spațiul și timpul. Ei au încercat chiar să vorbească cu marțienii, intervievând un medium în timp ce „vizita” Marte acum un milion de ani, în timpul unei transe.