22 mart. 2022 | 07:36

Salariile românilor, în scădere: ce se întâmplă cu puterea de cumpărare în România, de ce

ACTUALITATE
Salariile românilor, în scădere: ce se întâmplă cu puterea de cumpărare în România, de ce

Din păcate, pe lângă faptul că pleacă banii din buzunarele românilor cu o viteză amețitoare, din cauza scumpirilor, salariile au fost și semnificativ mai mici. Dacă mai ai în vedere și inflația, este clar că motivele de îngrijorare nu sunt deloc puține.

Noul an a venit la pachet cu o scădere importantă a puterii de cumpărare în 23 de sectoare economice. Pe de o parte, IT-iștii au continuat să aibă cele mai mari salarii medii din România, în jurul a aproximativ 9000 de lei. Pe de altă parte, inflația combinată cu creșterea prețului la utilități și carburanți a lovit semnificativ în toate categoriile de români, independent de venituri.

Salariul este cea mai mică problemă a românilor

Salariul mediu în luna ianuarie a acestui an a fost de aproximativ 3698 de lei, în scădere cu 4,7% față de ultima lună din 2021. Cele mai mari salarii sunt înregistrate din activități de serviciu în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, cu un cuantum de 8940 de lei, conform datelor publicate de INS.

Ca o posibilă explicație pentru situația din ianuarie 2022, salariul mediu a scăzut în majoritatea sectoarelor economice din cauza faptului că luna decembrie vine la foarte mulți angajați cu o serie stufoasă de venituri suplimentare, bonusuri, prime sau al treisprezecelea salariu. Chiar și angajați din firme mai sărace s-au bucurat de ajutoare bănești, sume din profitul net, tichete valorice sau alte fonduri.

În plus, la părțile bune menționate mai sus, s-au adăugat și părți mai puțin bune. Unii angajați s-ar putea să se fi aflat la început de an în situația de a nu-și putea realiza țintele de producție sau vânzări și, în acest context, să fie avut parte de încasări mai mici. Angajarea de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie în anumite domenii a dus de asemenea la acest trend îngrijorător pentru piața muncii de la noi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele