Țara care ne dă peste nas cu o idee la care noi nu ne vom gândi nici peste 10 ani: asta înseamnă să-ți pese de oamenii de rând
În plină criză energetică internațională, guvernele lumii caută soluții pentru a diminua impactul scumpirilor, dar și pentru a găsi noi surse eficiente din punct de vedere energetic. Finlanda este țara care a găsit o astfel de soluție, care va bucura nespus de mult cetățenii.
Soluția finlandezilor vine, mai exact, de la gigantul Microsoft. Compania a anunţat joi crearea unui nou centru de date în capitala Finlandei, a cărui căldură reziduală va fi utilizată pentru a încălzi locuinţele şi sediile firmelor din regiunea oraşului Helsinki.
Este un proiect pilot, dar autoritățile locale au planuri globale
Acesta este un proiect pilot, construit pe baza colaborării dintre Microsoft și compania finlandeză de electricitate Fortum, care va deveni cea mai mare fabrică de reciclare a deșeurilor în energie din lume.
Căldura emisă de sistemele informatice va fi distribuită în regiunea din jurul capitalei Helsinki către un sfert de milion de gospodării prin 900 de kilometri de conducte subterane și va reuși să acopere aproximativ 40% din încălzirea urbană din cartierele Espoo, Kauniainen și Kirkkonummi. În toată Finlanda,
„Amplasarea în această regiune a centrului de date a fost aleasă ţinând cont de reciclarea căldurii reziduale”, au declarat reprezentanţii celor două companii într-un comunicat de presă comun.
Separat, CEO-ul Fortum, Markus Rauramo, a spus că acesta este „un pas important către o lume mai curată”.
În ceea ce privește centrul de date în sine, este „cel mai mare proiect TLC din Finlanda până în prezent”, a declarat purtătorul de cuvânt local al Microsoft, Pekka Isosomppi.
Construcția centrului de date va începe „cât mai curând posibil”, odată cu obținerea avizelor necesare.
Aproximativ 45% din locuinţele finlandeze sunt încălzite prin intermediul sistemelor de termoficare urbană, care transferă căldură pompând apă prin ţevi izolate. Ponderea căldurii reziduale utilizate pentru alimentarea acestor sisteme este în creştere, iar companiile încearcă să găsească surse de energie mai durabile.