Care e traiul românilor: câți bani au, de câți bani mai au nevoie lunar
Românii spun că inflaţia i-a afectat puternic şi nu mulți au reuşit să se descurce în actualul context. Iată cum se descurcă românii și câți bani le-ar mai lipsi la salariu.
Conform unui studiu realizat de Frames, peste 80% dintre români spun că nu o duc bine financiar, doar 15% declarând că au reușit să se descurce. Pentru mare parte din populaţie cheltuielile lunare au devenit o reală provocare, potrivit unui barometru realizat de Frames.
Românii vor mai mulți bani
„Cele mai mari bătăi de cap au fost, pentru majoritatea respondenţilor (67%) legate de plata facturilor la utilităţi (gaze, energie, întreţinere). Plata ratelor la bancă, în contextul majorării dobânzilor, a reprezentat a doua mare provocare pentru cei intervievaţi, iar creşterea preţurilor la alimente s-a aflat imediat pe locul următor, cu 58% respectiv 43%”, spun analiștii Frames.
Printre provocările generate de inflaţie, respondeții au mai menționat: creşterea preţurilor la carburanţi (38%), scumpirea medicamentelor (24%), a serviciilor (18%) şi altele (11%). Mai mult, 73% dintre intervievați au spus că veniturile au ajuns insuficiente, numai 18% declarând că le ajung încă banii pentru a-şi acoperi toate cheltuielile lunare. De asemenea, 62% dintre români nu au rezerve financiare.
Tot conform Barometrului Frames & DigitalHR, 22% dintre români au între 1.000 şi 2.000 de lei rezerve, iar 14% au mai mult de 2.000 de lei.
„Radiografia financiară a zilei arată că, după doi ani de pandemie, marea majoritate a românilor a intrat în acest tsunami de scumpiri vlăguiţi din punct de vedere financiar. Cei mai mulţi şi-au cheltuit şi bruma de rezerve financiare pe care o aveau, iar perspectiva scumpirilor din aprilie reprezintă nu motiv de îngrijorare majoră pentru cei mai mulţi dintre respondenţi. Este o radiografie a sărăciei, a unei ţări a cărei situaţie financiară atârnă de un fir de aţă”, a afirmat Adrian Negrescu, managerul Frames.
Ca referință, românii au nevoie de o mie de lei în plus la salariu, în medie.