14 mart. 2022 | 09:58

Rusia a cerut ajutor militar Chinei în războiul din Ucraina. Răspunsul oficialilor chinezi

ULTIMA ORĂ
Rusia a cerut ajutor militar Chinei în războiul din Ucraina. Răspunsul oficialilor chinezi

Rusia a cerut Chinei și asistență economică suplimentară, pentru a ajuta la contracararea loviturilor pe care economia sa a suferit-o din cauza sancțiunilor ample impuse de Statele Unite și de națiunile europene și asiatice, potrivit unui oficial.

Rusia a cerut ajutor militar Chinei în războiul din Ucraina

UPDATE 13:30 China a declarat că Rusia nu i-a cerut ajutor pentru a continua războiul în Ucraina, la scurt timpdupă ce doi oficiali americani au declarat pentru CNN că Rusia a cerut Chinei sprijin militar, inclusiv drone, precum și asistență economică.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Zhao Lijian, a spus în cadrul unei conferințe de presă că SUA „promovează dezinformarea”.

„Recent, partea SUA a încercat să promoveze dezinformare despre China cu privire la problema Ucrainei, cu intenții sinistre. Poziția Chinei cu privire la problema Ucrainei este consecventă și clară și am jucat un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace.

Este imperativ ca toate părțile să-și exercite reținerea și să reducă tensiunea, mai degrabă decât să pună combustibil pe foc. Este important să facem eforturi pentru o soluție diplomatică, mai degrabă decât să escaladăm în continuare situația, a spus Lijian.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Oficialii americani, hotărâți să păstreze secrete mijloacele lor de a colecta informații la cererile Rusiei, au refuzat să descrie în continuare tipul de arme sau ajutor militar pe care le caută Moscova. De asemenea, oficialii au refuzat să discute despre orice reacție a Chinei la solicitări.

Președintele Xi Jinping al Chinei a consolidat parteneriatul cu Putin și l-a sprijinit în timp ce Rusia și-a intensificat campania militară în Ucraina, distrugând orașe și ucigând sute sau mii de civili. Oficialii americani urmăresc îndeaproape China pentru a vedea dacă va acționa în legătură cu orice cerere de ajutor din partea Rusiei.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, este programat să se întâlnească luni la Roma cu Yang Jiechi, membru al Biroului Politic de elită al Partidului Comunist Chinez și director al Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a partidului.

Sullivan intenționează să-l avertizeze pe domnul Yang cu privire la orice eforturi viitoare ale Chinei de a sprijini Rusia în războiul său sau de a submina Ucraina, Statele Unite și partenerii lor.

„Îi comunicăm în mod direct, în mod privat, Beijingului că vor exista absolut consecințe pentru eforturile de evaziune pe scară largă a sancțiunilor sau pentru sprijinirea Rusiei pentru a le completa. Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe și să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancțiuni economice din orice țară, oriunde în lume”, a spus domnul Sullivan la CNN duminică, conform nytimes.com.

Sullivan nu a făcut nicio mențiune explicită cu privire la sprijinul militar din partea Chinei, dar alți oficiali americani au vorbit despre cererea Rusiei sub condiția anonimatului din cauza sensibilității problemelor diplomatice și de informații.

„Este foarte posibil ca Putin să-i fi mințit pe chinezi”

Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, a declarat că nu a auzit niciodată de cererea Rusiei. „Situația actuală din Ucraina este într-adevăr deconcertantă”, a spus el, adăugând că Beijingul dorește să vadă un acord pașnic. „Prioritatea înaltă acum este de a preveni escaladarea situației tensionate sau chiar scăderea sub control.”

Administrația Biden încearcă să prezinte Chinei consecințele alinierii sale cu Rusia și sancțiunile pe care le va suporta dacă își continuă sau își mărește sprijinul. Unii oficiali americani susțin că ar putea fi posibil să descurajăm Beijingul să-și intensifice asistența pentru Moscova. Liderii chinezi s-ar putea mulțumi să ofere sprijin retoric pentru Moscova și s-ar putea să nu dorească să se încorporeze în continuare cu Putin oferind sprijin militar pentru război, spun oficialii americani.

Sullivan a spus că China „era conștientă înainte de a avea loc invazia că Vladimir Putin plănuia ceva”, dar a adăugat că chinezii s-ar putea să nu fi știut întreaga amploare a planurilor liderului rus. „Este foarte posibil ca Putin să-i fi mințit, în același mod în care i-a mințit pe europeni și pe alții”, a spus el.

Xi s-a întâlnit cu Putin de 38 de ori în calitate de lideri naționali, mai mult decât cu orice alt șef de stat, iar cei doi împărtășesc un efort de a slăbi puterea americană.

În mod tradițional, China a cumpărat echipament militar din Rusia și nu invers. Rusia și-a crescut vânzările de arme către China în ultimii ani. Dar China are capabilități avansate de rachete și drone pe care Rusia le-ar putea folosi în campania sa din Ucraina.

Deși Rusia a lansat duminică un baraj de rachete pe un teren de antrenament militar din vestul Ucrainei, care a ucis cel puțin 35 de persoane, au existat unele dovezi că livrările de rachete rusești s-au epuizat, potrivit analiștilor independenți.

Săptămâna trecută, Casa Albă a criticat China pentru că a contribuit la răspândirea dezinformarii Kremlinului despre Statele Unite și Ucraina. În ultimele zile, diplomații chinezi, organizațiile media de stat și agențiile guvernamentale au folosit o serie de platforme și conturi oficiale de rețele sociale pentru a amplifica o teorie a conspirației care spune că Pentagonul a finanțat laboratoarele de arme biologice și chimice din Ucraina. Personalitățile politice de dreapta din Statele Unite au promovat și ele teoria.