11 mart. 2022 | 14:52

Gestul făcut de Vladimir Putin, după ce NATO a anunțat consolidările din Europa de Est. Ce a cerut de urgență

ULTIMA ORĂ
Gestul făcut de Vladimir Putin, după ce NATO a anunțat consolidările din Europa de Est. Ce a cerut de urgență

Ca răspuns la consolidările NATO din Europa de Est, președintele rus Vladimir Putin i-a cerut ministrului Apărării, Serghei Şoigu, să-i prezinte un raport cu propuneri de redesfăşurări militare la graniţele vestice ale Federaţiei. „Pe baza discutării rezultatelor, vom adopta o decizie relevantă în viitorul apropiat“, a transmis liderul de la Kremlin. Mai multe detalii, în continuare.

Ce i-a cerut Putin lui Şoigu, după ce NATO a anunțat consolidări în Europa de Est

Vladimir Putin i-a cerut vineri dimineață ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, să-i prezinte un raport cu propuneri de redesfăşurări militare la graniţele vestice ale Federaţiei, ca răspuns la acţiunile NATO de consolidare a apărării flancului estic, trasmite AFP.

„În ce priveşte întărirea frontierelor noastre vestice din cauza acţiunilor adoptate de statele NATO (…) aceasta necesită să fie studiată, vă cer să-mi pregătiţi un raport separat şi să-l prezentaţi. Pe baza discutării rezultatelor, vom adopta o decizie relevantă în viitorul apropiat“, i-a cerut Putin lui Șoigu în timpul unei reuniuni televizate a Consiliului Securităţii Rusiei.

Reamintim că NATO a desfășurat mii de militari în Europa Centrală şi de Est pentru a consolida flancul estic, după ce Putin a ordonat o „acțiune militară specială“ în Ucraina. Toate acestea în contextul în care Moscova cerea, dimpotrivă, o retragere a Alianţei din această regiune.

Citește și: De ce vrea, de fapt, Putin să împiedice Ucraina să adere la NATO. Care este miza

SUA au trimis rachete Patriot în Polonia

Dintre statele Alianței, frontiere comune cu Federația Rusă au Polonia și cele trei țări baltice. La rândul său, Ucraina se învecinează direct cu Polonia și alte trei state din NATO. Vorbim despre România, Ungaria şi Slovacia.

Una dintre justificările Moscovei cu privire la invazia rusă în Ucraina este temerea de a vedea ţara vecină alăturându-se NATO, ale cărei extinderi succesive sunt văzute de Vladimir Putin drept o „amenințare existențială“.

Zilele trecute, Statele Unite au trimis două baterii de rachete Patriot în Polonia ca „desfășurare defensivă“, cu scopul de a contracara orice potenţială ameninţare la adresa aliaţilor SUA și NATO.

„Aceasta este o măsură de protecţie, care susţine angajamentul nostru faţă de Articolul cinci şi nu va sprijini în niciun fel nicio operaţiune ofensivă“, se precizează în declaraţie, referitor la principiul potrivit căruia un atac asupra unui membru al NATO este un atac asupra tuturor membrilor săi.

„Fiecare pas pe care îl facem este menit să descurajeze agresiunea şi să ne liniştească aliaţii“, se mai arată în declaraţie.

Rachetele Patriot sunt sisteme de rachete sol-aer folosite de forțele armate americane pentru a viza proiectilele inamice. Ele sunt special concepute pentru a contracara şi distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune, avioanele avansate şi rachetele de croazieră (mai multe detalii AICI).