10 mart. 2022 | 13:39

Ce țări ar vrea Vladimir Putin să atace în continuare, conform lui Zelenski. Numele care lipsește de pe listă

ULTIMA ORĂ
Ce țări ar vrea Vladimir Putin să atace în continuare, conform lui Zelenski. Numele care lipsește de pe listă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre presupusele viitoare planuri ale lui Putin după ce a atacat Ucraina, precum și despre eventualitatea unui război nuclear. Acesta susține că Putin are în vedere statele baltice, dar și alte câteva țări din Europa, după ce vacuceri Ucraina.

Țările pe care Vladimir Putin vrea să le atace în continuare

La două săptămâni de când Vladimir Putin a atacat Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre planul de expansiune al lui Putin și despre ce s-ar putea întâmpla, din punctul lui de vedere, dacă Occidentul nu merge până la capăt cu sancțiunile impuse Rusiei. Zelenski mai este de părere că Putin își dorește să distrugă Europa, iar după Ucraina ar putea urma și alte state, pe care le-a enumerat.

„Putin vrea să distrugă Europa, la fel ca Ucraina. Ascultaţi doar ce spun propagandiştii ruşi. Ei predică şi în biserici despre cucerirea altor state. Moldova, Georgia, statele baltice. Sunt sigur că şi Polonia este ameninţată. De fapt, întregul continent este în pericol atât timp cât Rusia poate ataca o altă ţară”, a afirmat Zelenski, într-un interviu pentru publicație germană Die Zeit.

Cu toate acestea, Zelenski nu a pomenit numele României ca fiind pe lista țărilor vizate de Putin, iar în privința amenințării unui război nuclear, președintele ucrainean a spus că este o păcăleală și nu crede că Putin ar putea folosi arme nucleare în războiul din Ucraina.

„Cred că ameninţarea războiului nuclear este o cacealma. Una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi… Mai degrabă, ameninţarea lui Putin arată o slăbiciune”, a mai spus liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski a vorbit și despre actul semnat în 1994, prin care Ucraina a renunțat voluntar la armamentul nuclear, iar Rusia, Marea Britanie și SUA au garantat suveranitatea țării, dar și că aceste garanții nu mai funcționează, deoarece Rusia a garantat atunci securitatea Ucrainei, iar acum a atacat-o.

„Greşeala a fost că semnatarii au încălcat termenii Memorandumului de la Budapest Atacul lui Putin trimite un semnal întregii lumi: garanţiile nu funcţionează, chiar şi atunci când cele mai puternice state din lume le-au semnat.

Rusia însăşi ne-a garantat securitatea. Şi acum încearcă să ne distrugă. Cine ar mai avea încredere în puterea tratatelor? De aceea, pedepsirea severă a Rusiei ar însemna restabilirea puterii dreptului internaţional. Occidentul este capabil de asta”, a mai spus șeful statului ucrainean.

Liderul de la Kiev mai crede și că atunci când UE va aproba aderarea Ucrainei, blocul comunitar ar putea câștiga o națiune care luptă pentru idealurile sale: libertate, democrație și egalitate.

Serghei Lavrov declară că războiul nu se oprește

Ministrul de Externe al Rusiei acuză faptul că Ucraina dorește să interzică cetățenilor ruși dreptul la o viață normală, prin refuzul de a nu permite învățământul în limba rusă sau libertatea religioasă. Lavrov mai spune și că mai multe țări, printre care și România, au acuzat astfel de încălcări iar Rusia nu va permite să fie nimicită.

„Am înțeles că nu e despre Ucraina, ci despre agresiune asupra a tot ce înseamnă popor rus, limbă, religie. Iar agresiunea Vestului la adresa noastră ne arată că e o luptă pe viață și pe moarte pentru Rusia, o luptă de a exista pe harta lumii”, a spus Lavrov.