10 mart. 2022 | 11:04

Cum încearcă Rusia să își salveze economia. Decizia luată de autorități, în contextul sancțiunilor economice devastatoare

ULTIMA ORĂ
Cum încearcă Rusia să își salveze economia. Decizia luată de autorități, în contextul sancțiunilor economice devastatoare

Comisiile parlamentare ruse urmează să introducă propuneri de reglementare a preţurilor la alimente, medicamente şi alte bunuri, a anunţat agenţia rusă de presă Interfax, citându-l pe Alexander Khinshtein, parlamentar şi membru al partidului de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, a notat Reuters.

Cum încearcă Rusia să își salveze economia

Alexander Khinshtein, membru al partidului Rusia Unită, a declarat că o astfel de inițiativă legislativă a fost deja pregătită de comisiile din Duma și ar putea fi propusă „în orice moment”.

Autorităţile au anunţat miercuri că rata anuală a inflaţiei în Rusia a crescut de la 9,15% în februarie, de la 8,73% luna precedentă, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, pe fondul deprecierii semnificative a rublei, în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.

Aproape toate preţurile, de la pâine până la benzină, s-au majorat, printre cele mai mari creşteri fiind preţurile la zahăr şi cereale (precum hrişca, un produs important pentru ruşi, care îşi fac stocuri), cu 20,6% şi respectiv, 18%.

Folosiți banii ruși pentru a reconstrui Ucraina, spune șeful unei băncii

Activele înghețate ale Rusiei ar trebui folosite pentru a reconstrui Ucraina după război, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei pentru BBC. Kyrylo Shevchenko a cerut o listă extinsă de sancțiuni suplimentare, de la reducerea plăților cu cardul până la suspendarea accesului Rusiei la FMI.

Fiecare zi în care sancțiunile sunt amânate „cotează viețile civililor și copiilor”, a spus el într-un interviu. Din motive de securitate, a răspuns la întrebările trimise prin e-mail. Domnul Șevcenko, guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei, a spus că în cele din urmă Rusia ar trebui să plătească pentru a repara pagubele cauzate în timpul invaziei.

„Nevoia de bani va fi uriașă. Ar putea fi îndeplinit prin împrumuturi și granturi de la organizații multinaționale și ajutor direct din alte țări. Cu toate acestea, este nevoie de o mare parte din finanțare pentru a fi obținută ca reparație de la agresor, inclusiv fonduri care sunt în prezent înghețate în țările noastre aliate”, a spus el pentru BBC.

Se crede că o mare parte din rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari ale Rusiei sunt deținute în afara țării și efectiv înghețate prin sancțiuni din SUA, UE și alte locuri. Acest lucru ar pune la dispoziție miliarde pentru reconstrucție, dacă Ucraina va putea accesa la ea odată ce războiul se va termina.

Shevchenko a salutat sancțiunile financiare deja impuse de comunitatea internațională, dar a spus că lumea ar trebui să meargă mult mai departe. El a cerut guvernelor, instituțiilor și companiilor să impună o listă extinsă de sancțiuni financiare suplimentare, vizând fiecare colț al economiei Rusiei.

„Vedem deja efectul al sancțiunilor asupra sistemului financiar al agresorului, dar încă așteptăm să se facă mai multe. Aș dori să subliniez că fiecare zi în care sancțiunile sunt amânate costă viețile civililor și ale copiilor.

Acestea sunt viețile ucrainenilor care au ales calea europeană și își apără acum nu numai propria țară, ci și întregul sistem de valori care se află la baza civilizației occidentale”, a spus Shevchenko, potrivit BBC.

Ceea ce este clar din mărturia versiunii ucrainene a lui Andrew Bailey este că în acest război nu lasă nicio piatră descoperită în țintirea lor asupra sistemului financiar rus.

Fiecare conductă de numerar către „agresor” a fost identificată, chiar dacă echipa lui Shevchenko încearcă să mențină fluxul de numerar în sistemul financiar ucrainean și către milioanele sale de refugiați și chiar stabilește politica monetară a țării sale dintr-un buncăr.

FMI, Banca Reglementărilor Internaționale, Western Union, sistemele chineze de plată cu cardul de credit, utilizarea de către fostele națiuni sovietice a sistemului de plăți al Rusiei, toate fac obiectul lobby-ului Kievului pentru a supune sistemul financiar rusesc la o constrângere fără precedent.

Mai presus de toate, acea țintire a Băncii Centrale a Rusiei, convenită de națiunile G7, a dezarmat cel mai mult rezerve valutare ale acesteia și a înjumătățit valoarea rublei.