10 mart. 2022 | 10:48

Ce se întâmplă dacă Rusia taie gazul: cât de repede va suferi România, conform furnizorilor

ACTUALITATE
Ce se întâmplă dacă Rusia taie gazul: cât de repede va suferi România, conform furnizorilor

În ultimele zile, s-a vehiculat de mai multe ori posibilitatea întreruperii furnizării cu gaze către Europa din partea Rusiei. Deși state precum Germania se opun radical acelui scenariu, în final, decizia ține de Vladimir Putin și ai lui. Mai important decât atât este cât de repede am ajunge să suferim cu toții în cazul în care Gazprom ne taie gazul.

Catherine MacGregor este directorul general al Engie și înțelege destul de bine care este situația gazelor naturale din depozitele proprii și cât de mare este dependența de Rusia, de fapt. Pornind de la poziția sa privilegiată, a făcut mai multe afirmații importante la mijlocul acestei săptămâni.

Când vom avea de pierdut, dacă rămânem fără gaz rusesc

„Iarna se apropie de sfârşit. Problema reală va fi în următoarea iarnă deoarece noi ne refacem stocurile în timpul verii”, a declarat MacGregor la postul de radio France Inter, scrie Agerpres.

Afirmațiile oficialului Engie au venit după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, s-a pronunţat împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia în cadrul noilor sancţiuni legate de invazia Ucrainei. Este important de reținut că Germania este mai dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia decât multe alte state vecine, precum România.

În contextul tensiunilor din regiuni, prețul la gaz a fluctuat mult în ultima săptămână, într-o manieră similară cu cotația barilului de țiței. Luni, de exemplu, la hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră. La mijlocul săptămâni, valorile de referință au scăzut cu aproximativ 20%. Cu alte cuvinte, există momentan multă incertitudine în piață, iar oamenii obișnuiți sunt cei care au cel mai mult de pierdut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele