10 mart. 2022 | 07:23

Ce se întâmplă cu petrolul, după cozile interminabile de la benzinăriile românești: toți șoferii trebuie să afle

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu petrolul, după cozile interminabile de la benzinăriile românești: toți șoferii trebuie să afle

Într-o răsturnare de situație fără precedent pentru români, după ce foarte mulți șoferi și-au ratat seara pe la benzinării din cauza fricii că ar putea exploda prețul la benzină și motorină, petrolul s-a dus în cap.

Ieri s-au întâmplat mai multe lucruri care au creat panică printre români. În primul rând, SUA și Marea Britanie au întrerup importurile de petrol din Rusia, la o zi după ce compania Shell a făcut un anunț similar legat de țara lui Putin. După masă, o a început să circule pe internet o poză cu o benzinărie de la granița României unde era trecut un preț de 11 lei pentru benzină și motorină. Imaginea respectivă nu era neapărat falsă, dar cu siguranță nu reflecta situația actuală sau viitoare din întreaga Românie. Cu toate acestea, șoferii s-au speriat și au luat-o ca pe un avertisment vizavi de ce urmează să se întâmple la pompă în următoarele săptămâni, dacă nu zile.

Crește producția de petrol, scade prețul la benzină, în teorie

În aceeași seară în care românii au sperat să facă o afacere cu benzină, nu că ar fi fost prețul foarte mic, petrolul s-a dus în cap cu nu mai puțin de 17%. Valoarea este una fabuloasă și cu mari șanse să se reflecte în prețul plătit de șoferi la pompă. Cu alte cuvinte, sunt șanse mari ca cei care și-au făcut plinul și și-au umplut canistrele s-ar putea să fi fost păcăliți.

Prețul petrolului a scăzut aseară cu nu mai puțin de 17% după ce a fost confirmată în presa internațională o confirmare din partea Irakului și a Emiratelor Arabe Unite legate de creșterea producției în cadrul OPEC. Anunțul a fost făcut exact în scopul de a calma piețele globale în contextul întreruperii aprovizionării cauzate de sancțiunile impuse pe petrolul rusesc după invazia din Ucraina.

La scurt timp după informarea OPEC, petrolul Brent a scăzut cu peste 17% sau aproximativ 22 de dolari, pentru a atinge un minim al ședinței de 105,6 dolari. Preţul de referinţă a recuperat o parte din pierderi, tranzacţionându-se în scădere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. Ţiţeiul american a scăzut cu 12,01 dolari, sau 9,7%, la 111,69 dolari.

„Asta nu înseamnă nimic. Probabil că pot aduce pe piaţă aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, ceea ce ne aduce la o şaptesprezecea parte din drumul parcurs în înlocuirea ofertei ruseşti”, a declarat Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho. Una peste alte, minusul din piață cauzat de situația din Rusia, cel puțin în materie de petrol, poate fi compensat rapid.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele