Premieră în știință: cercetătorii au reușit să crească la loc oasele rupte
Oamenii de știință de la Institutul Regal de Tehnologie din Melbourne, din Australia au reușit să crească la loc oasele, trăgând unde sonore de înaltă frecvență către celulele stem, un potențial progres în medicina regenerativă.
Cercetătorii spun că este mai rapid, mai eficient și mai ieftin decât metodele experimentale existente de recreștere a oaselor folosind celule stem extrase din măduva osoasă, un proces adesea dureros și invaziv.
„Undele sonore reduc cu câteva zile timpul de tratament necesar de obicei pentru ca celulele stem să înceapă să se transforme în celule osoase”, a spus Amy Gelmi, cercetător RMIT și coautor al unei lucrări despre cercetare publicată în revista Small. „De asemenea, această metodă nu necesită medicamente speciale și este foarte ușor de aplicat pe celulele stem”.
Oasele pot fi crescute la loc prin această tehnică
Dispozitivul este ieftin și simplu de utilizat, așa că ar putea fi ușor extins pentru a trata simultan un număr mare de celule – vital pentru o inginerie eficientă a țesuturilor, conform coautorului și profesorului MRIT Leslie Yeo.
Odată ce celulele stem sunt “convinse” să se transforme în celule osoase, ideea este că acestea pot fi injectate local sau chiar acoperite pe un implant, pentru a crește un os complet nou. În loc să se bazeze pe celule stem din măduva osoasă dificil de obținut, tehnica poate utiliza alte celule prelevate din corpul pacientului, inclusiv țesut adipos.
Un mic dispozitiv dezvoltat de cercetători generează unde sonore la frecvențe de peste zece megaherți, ceea ce este cu câteva ordine de mărime mai mare decât spectrul audibil.
Într-un experiment, cercetătorii au tras aceste unde sonore în celulele stem timp de zece minute pe zi, timp de doar cinci zile, stimulând semnificativ procesele implicate în transformarea lor în os.
„Putem folosi undele sonore pentru a aplica exact cantitatea potrivită de presiune în locurile potrivite celulelor stem, pentru a declanșa procesul de schimbare”, a explicat Yeo.
Echipa mai are de depășit un obstacol mare: extinderea semnificativă a platformei pentru uz medical. Dar, având în vedere costurile scăzute, cercetătorii speră că tehnologia ar putea fi transformată în „bioreactoare practice” pentru a supraalimenta medicina regenerativă.