08 mart. 2022 | 13:25

Cum te aperi de bombe atomice, în teorie: harta adăposturilor nucleare care ți-ar putea salva viața

ACTUALITATE
Cum te aperi de bombe atomice, în teorie: harta adăposturilor nucleare care ți-ar putea salva viața

Un programator român a realizat o aplicaţie care permite identificarea adăposturilor antiatomice din România. Cu ajutorul ei, se poate localiza cel mai apropiat adăpost antiatomic utilizând localizarea în timp real.

De asemenea, aplicaţia oferă informaţii despre adăpostul antiatomic din apropierea domiciliului, dar şi despre celelalte adăposturi.

Unele dintre acestea sunt la sediul unor instituții publice, iar altele la sediul unor agenți economici privați.

România are peste 4.000 de adăposturi de protecție civilă, unde ar trebui să ne putem refugia în cazul unui atac. Numai că le cam are doar pe hârtie.

Cele mai multe dintre ele au rămas închise de zeci de ani și au devenit, în timp, depozite pentru murături.

Războiul din Ucraina a scos la iveală problema adăposturilor antiaeriene.

Aplicația poate fi accesată aici: adapostulmeu.ro

bunker

Code for Romania sprijină platformele guvernamentale

Platforma de sprijin pentru Ucraina dezvoltată de Code for Romania va prelua funcţionalitatea actualei Platforme – ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” şi va fi structurată pe două secţiuni: cereri şi oferte de cazare şi cea în care vor fi gestionate resursele în ceea ce priveşte hrana, produsele de igienă, îmbrăcămintea.

„Discuţiile au vizat operaţionalizarea, în perioada imediat următoare, a platformei de resurse şi nevoi, dezvoltată de Code for Romania, în parteneriat cu Guvernul României şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Acest proiect va prelua funcţionalitatea actualei Platforme – ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”. Noua platformă va conţine două centralizatoare esenţiale – ”Un Acoperiş” pentru managementul şi validarea cererilor şi ofertelor de cazare şi ”Sprijin de Urgenţă” pentru managementul şi alocarea celorlalte tipuri de resurse (hrană, produse de igienă, îmbrăcăminte etc.)”, precizează Guvernul.

De asemenea, în această platformă vor fi preluate şi datele centralizate în cadrul iniţiativei guvernamentale ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”.
„Guvernul României apreciază eforturile derulate şi mulţumeşte societăţii civile pentru mobilizare şi implicare în acţiunile de sprijinire a cetăţenilor ucraineni. Parteneriatul între instituţiile statului şi sectorul neguvernamental este esenţial pentru coordonarea acţiunilor de solidaritate cu Ucraina”, subliniază Executivul.