Huawei ar putea fi de partea greșită a istoriei: cum a ajuns să fie acuzată că ajută Rusia în război
Huawei i-a întins o mână de ajutor lui Vladimir Putin, în contextul invaziei Ucrainei, cu scopul de a stabiliza și proteja conectivitatea la internet din Rusia. Aceasta este baza unui raport publicat la începutul acestei săptămâni de către o publicație britanică.
În cazul în care Huawei nu avea deja sub centură câțiva ani de scandaluri din cauza relațiilor cu autoritățile chineze, acum, gigantul chinez pare să ajungă și în centrul războiului din Ucraina, conform informațiilor obținute de Daily Mail dintr-un raport chinezesc ce a fost șters între timp de pe internet. Deși oficialii Huawei s-au grăbit să afirme că este vorba de o știre falsă, respingând ecuațiile, consecințele nu au întârziat foarte mult.
Relația Huawei cu Rusia, în consecințe
Robert Lewandowski este un atacant polonez care în prezent activează la Bayern Munchen și, în spate, a avut o colaborare de lungă durată cu Huawei pe partea de sponsorizare. Tot el se poate lăuda cu titlul de cel mai bun jucător al FIFA în 2020 și 2021. În momentul în care au ajuns online informații legate de o posibilă colaborare a gigantului cu Vladimir Putin, Lewandowski a anunțat că întrerupe orice legătură cu producătorul de smartphone-uri și echipamente de rețelistică.
„Astăzi am luat decizia de a pune capăt cooperării de marketing dintre Robert Lewandowski şi marca Huawei. Astfel, realizarea tuturor serviciilor de promovare a fost suspendată din partea noastră”, a declarat agentul fotbalistului Tomasz Zawislak, într-un comunicat remis AFP, fără a preciza motivul rupturii.
Nu a durat mult până când companie chineză a răspuns la decizia fotbalistului. „Huawei CBG Polonia regretă încheierea parteneriatului său cu Robert Lewandowski. Apreciem anii noştri de cooperare şi îi dorim mult succes în viitor”, a precizat Huawei într-un e-mail către AFP.
Este important de reținut că filiala poloneză a grupului chinez a subliniat că articolul din Daily Mail este „fake news” şi că „informaţiile pe care le conţine nu sunt adevărate”. Pe de altă parte, populara publicație din Marea Britanie afirmă că, în articolul său, a citat un raport publicat pe un site chinezesc, raport care nu mai este disponibil la această oră.