03 mart. 2022 | 09:41

Ultima măsură luată de Facebook împotriva Rusiei: mai mult de atât nu vrea să facă

ACTUALITATE
Ultima măsură luată de Facebook împotriva Rusiei: mai mult de atât nu vrea să facă

Giganții tehnologici ai planetei fac eforturi semnificative pentru a lupta împotriva dezinformării rusești. Unele măsuri au aplicabilitate doar în Rusia și Ucraina, altele în Uniunea Europeană, în timp ce câteva se fac resimțite la nivel global. Din această ultimă categorie fac parte cele mai recente eforturi ale Facebook.

La câteva zile după ce Facebook a tăiat pe teritoriul Uniunii Europene și în Ucraina accesul la RT și Sputnik, publicațiile de propagandă controlate de Kremlin, gigantul condus de Mark Zuckerberg vine cu un nou set de măsuri. De această dată, însă, consecințele vor fi globale.

Facebook se adaptează la tensiunile globale

Oficialii Facebook au anunțat că vor micșora semnificativ expunerea presei rusești controlate de stat la un număr semnificativ de utilizatori, la nivel global. Măsura se va aplica atât pe Facebook, cât și pe Instagram, principalele rețele de socializare de pe mapamond.

Gestul definit ca fiind fără precedent a fost confirmat de către Nick Clegg, directorul responsabil de afaceri globale în cadrul Facebook. Ideea este ca presa de stat să fie ”mai greu de găsit” pe Facebook și Instagram. ”Retrogradăm conținutul din paginile Facebook și conturile de Instagram ale publicațiilor de stat controlate de Kremlin.”, a insistat Clegg într-o conferință telefonică cu reporteri. ”Am început de asemenea să retrogradăm postările care conțin linkuri către site-uri media controlate de statul rus pe parcursul ultimelor zile.”

Ca referință, afirmația că această măsură este fără precedent e una corectă. Deși în trecut a mai retrogradat popularitatea unor postări pe diferite teme, precum cele legate de vaccinare împotriva Covid, nu s-a mai întâmplat să restricționeze sau limiteze accesul în masă la temă de larg interes. Ca referință, RT are milioane de urmăritori pe Facebook, iar la momentul redactării acestui material nici nu mai apare la căutare. Clegg a explicat însă că gestul gigantului Meta a venit în urma apelului mai multor autorități guvernamentale din diferite țări.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele