Criza abia începe și ne afectează pe toți: ce se întâmplă cu prețul petrolului
Prețurile petrolului au crescut, în timp ce temerile de întrerupere a aprovizionării au crescut în urma sancțiunilor severe asupra băncilor ruse pe fondul intensificării conflictului din Ucraina, în timp ce comercianții s-au străduit să caute surse alternative de petrol pe o piață deja strânsă.
Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu până la 8 dolari și au atins până la 113,02 dolari pe baril, cea mai mare din iunie 2014, înainte de a scădea la 111,75 dolari.
Contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 7,24 dolari, sau 7%, până la 110,67 dolari pe baril, după ce a atins mai devreme cel mai ridicat nivel din august 2013.
„Perturbațiile comerciale încep să atragă atenția oamenilor”, a spus economistul Westpac, Justin Smirk.
„Probleme legate de finanțarea comerțului și asigurări – toate acestea afectează exporturile din Marea Neagră. Șocurile de aprovizionare se desfășoară”, a spus el.
Exxon Mobil a declarat că va părăsi operațiunile de petrol și gaze din Rusia ca urmare a invaziei Ucrainei de către Moscova. Decizia va determina retragerea companiei de la gestionarea unităților mari de producție de pe insula Sahalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei.
În același timp, în timp ce puterile occidentale nu au impus sancțiuni direct asupra exporturilor de energie, comercianții americani de la centrele din New York și din Golful SUA se feresc de țițeiul rusesc.
Exporturile de petrol rusesc reprezintă aproximativ 8% din oferta globală
Președintele american Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că „habar nu are ce urmează” într-un discurs privind starea Uniunii dominat de invazia Rusiei în Ucraina.
Rafinăria indiană de stat Bharat Petroleum Corp caută petrol suplimentar de la producătorii din Orientul Mijlociu, de teamă că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea afecta livrările de țiței din Urali.
Principalul exportator de petrol, Arabia Saudită, ar putea crește drastic prețurile țițeiului pentru Asia, au declarat surse comerciale, diferențele pentru majoritatea calităților atingând maxime istorice, pe măsură ce livrările globale se înăspresc din cauza problemelor de finanțare și transport maritim din cauza sancțiunilor impuse Rusiei.
Stocurile comerciale de petrol sunt la cel mai scăzut nivel din 2014, a spus AIE.
În acest context, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, Rusia și aliații, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, urmează să se întâlnească, unde se așteaptă să respecte planurile de a adăuga 400.000 de barili pe zi de aprovizionare în fiecare lună.
Subliniind strângerea pieței, cele mai recente date ale grupului industrial al Institutului American de Petrol au arătat că stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 6,1 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 25 februarie.