Bitcoin ”bubuie”, probabil singura câștigătoare a războiului din Ucraina: de ce au explodat criptomonedele
Dacă a existat vreodată un dubiu legat de faptul că Bitcoin și alte criptomonede sunt imune la crizele economice care copleșesc diverse sectoare de activitate sau teritorii, este suficient să arunci o privire pe efectul războiului din Ucraina asupra criptoactivelor.
Aproximativ 10.000 de dolari a fost creșterea Bitcoin în aproximativ cinci zile. Principala criptomonedă a înregistrat o prăbușire abruptă în momentul în care a început invazia Ucrainei de către Rusia, dar nu a durat mult până când bătrânul Bitcoin s-a dovedit a fi un instrument indispensabil în finanțarea conflictului. Marți, 1 martie, majoritatea criptomonedelor s-au bucurat de o scumpire impresionantă. La momentul redactării acestui material, un Bitcoin valorează 44.000 de dolari, în timp ce în urmă cu zece zile gravita în jurul a 37.000 de dolari.
Bitcoin și alte criptomonede, fundamentale în conflict
Din momentul în care președintele Ucrainei a solicitat ajutor extern sub formă de criptomonede, a devenit evident că această formă de plată este esențială în momentul în care nu prea te mai poți baza pe instituțiile financiare tradiționale. Pe 24 februarie, când a început invazia, pentru un moment, Bitcoin a coborât până la 34.338 de dolari. Acela a fost un moment dramatic ce marca o cădere de aproximativ 10.000 de dolari în mai puțin de două săptămâni.
Nu a durat însă mult până când Bitcoin și-a revenit și a tras cu el toate celelalte criptomonede cu tradiție, Ether, Dogecoin și Elrond – eGold. Cinci zile au fost suficiente pentru ca principala criptoactivă să se bucure de o revenire de 28,6% sau aproximativ 9827 de dolari. În mod evident, Ether a avut o traiectorie asemănătoare. După ce joia trecută picase la 2.301 dolari, ETH a crescut marți, 1 martie, până la un nivel maxim al zilei de 2972 de dolari (29,1% creștere în 5 zile). eGold, criptomoneda românilor de la Elrond, a crescut și ea de la nivelul minim de joia trecută, de 122 de dolari, până la 158 de dolari, marți, 1 martie (nivel maxim al zilei) – urcare de aproape 30%.
„În urma măsurilor aplicate de guvernul ucrainean de înăsprire a regulilor privind transferurile de bani digitali, oamenii par să se îndrepte către criptoactive. Potrivit datelor locale, cumpărătorii din țară se îndreaptă către moneda stabilă USDT a Tether, legată la dolarul american. Tether, cea mai populară stablecoin, a rămas relativ stabilă în ultimele săptămâni, spre deosebire de criptomonedele mai mediatizate, precum precum bitcoin sau ethereum. Ucraina a fost un susținător al activelor digitale, iar în 2021 președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a semnat o lege care a deschis calea pentru banca centrală a țării să emită propria monedă digitală.
De fapt, presa a raportat ca țara își modernizează piața de plăți, astfel încât banca sa națională să să poată emite monede digitale. În ultimele zile, cererea pentru Tether și alte token-uri pe prima linie a fost o reamintire grăitoare a importanței criptoactivelor, nu doar ca o alternativă atunci când încrederea în monedele tradiționale și accesul la acestea este grav limitat, ci și ca instrument de schimbare a mentalității colective” – a comentat Simon Peters de la eToro.