22 feb. 2022 | 13:22

Toți românii care stau la casă trebuie să aibă asta pe casă. Situația e gravă, toți se înghesuie să-și salveze banii

BANI
Toți românii care stau la casă trebuie să aibă asta pe casă. Situația e gravă, toți se înghesuie să-și salveze banii

Din cauza faptului că președintele Rusiei, Vladimir Putin a recunoscut independența republicilor Donețk și Lugansk din Ucraina, investitorii își pot face deja o opinie cu privire la șocul pe care piața l-ar putea suporta dacă Rusia invadează Ucraina. Așadar, prețurile vor exploda, iar românii trebuie să aibă acest lucru instalat pe casă.

Această „scânteie” a survenit în momentul în care consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan a avertizat că Rusia ar putea ataca oricând Ucraina. Efectele acestui potențial atac nu va face nimic altceva decât să crească prețul la energie într-un mod alarmant. În cazul unei invazii, prețurile ar putea exploda, astfel că prețul țițeiului ar putea crește peste 100 de dolari pe baril pentru prima oară după 2014.

În afară de țiței, Rusia este un gigant furnizor de gaze naturale pentru Europa de Vest, lucru care ar putea crește prețul acestuia în regsiune. Așadar, această invazie rusă ar putea alimenta creșterea prețurilor în general, după cum au afirmat analiștii. Atât gazul cât și electricitatea ar putea cunoaște noi maxime ale prețurilor dacă U.E. și S.U.A. nu vor mai cumpăra resurse din Rusia.

trebuie pe casă

Trebuie să ai asta pe casă pentru a evita situația gravă

Așadar, mii de români au început să se grăbească să cumpere și să își instaleze panouri fotovoltaice pe casă. Totodată, Guvernul a lansat o Ordonanță potrivit căreia consumatorii vor putea livra vara energia în plus, surplus pe care îl pot recupera în timpul iernii, atunci când consumul de energie este mai crescut.

Potrivit Ordonanței recent lansate de către Guvern, furnizorii energiei electrice vor fi obligați să factureze numai diferența dintre energia consumată și cea produsă și livradă. Surplusul se poate reporta și poate fi utilizat ulterior de către consumator într-un termen de 24 de luni. În prezent, aproximativ 12.000 de familii din România livrează energie electrică în rețea.

Multe altele doresc să facă același lucru. Statul finanțează instalarea panourilor fotovoltaice prin programul Casa Verde. Din nefericire, acesta s-a blocat chiar la lansare din cauza cedării platformei informatice. De curând, acesta a fost reluat, iar președintele administrației fondului de mediu a afirmat că numărul se va dubla în acest an.

„În mod normal, noi ar trebui să avem cel puţin 4-5000 de dosare pe lună, ca să ajungem la 50 de mii pe an.”, a declarat Lorand Arpad Fülöp, Președinte Administrația Fondului de Mediu, conform stirileprotv.ro.

În anumite state europene, noile case nu mai sunt racordate la rețeaua de gaze naturale. Astfel, compensarea cantitativă cu toate că este bine-venită, în continuare are nevoie de anumite completări. De asemenea, momenta nu se știe cum anume își vor recupera operatorii costurile de transport al energiei electrice.