18 feb. 2022 | 09:00

Peste jumătate dintre români trăiesc doar pentru a-și plăti facturile la utilități, iar dezastrul e doar la început

ACTUALITATE
Peste jumătate dintre români trăiesc doar pentru a-și plăti facturile la utilități, iar dezastrul e doar la început

Auzim deseori afirmația că românii sunt săraci, că au probleme financiare sau că nu se descurcă să-și plătească facturile. Când asociezi niște cifre exacte acelei realități pe care o cunoaștem cu toții, situația pare una și mai îngrijorătoare.

Firma de cercetare Cult Research a efectuat un sondaj în România legat de stresul provocat românilor de plata utilităților. În același context, au încercat să afle cât reprezintă acele utilități din totalul veniturilor și care facturi sunt cele mai problematice. Particularitățile tehnice le voi prezenta mai jos, dar dacă este rămâi cu o singură informație din această analiză merită să ai în vedere că peste jumătate dintre români dau până la o treime din venituri pe plata utilităților. Având în vedere cât de scumpă este hrana și celelalte cheltuieli de întreținere ale unei locuințe, nu este greșit să afirmi că peste jumătate dintre români tind să trăiască doar pentru a-și plăti facturile. Ei nu se bucură de concedii, nu merg la restaurante, baruri cafenele. Din multe puncte de vedere, ei nu trăiesc. Fenomenul este unul mai vechi și l-am detaliat în acest articol – România, săraca țară bogată sau de ce suntem predestinați eșecului.

Percepția cu privire la valorile medii ale facturilor la utilități raportat la nivelul de confort furnizat

Prețurile, inflația, explozia facturilor la energie a îngropat românii

„Pe fondul creșterii prețurilor la energia electrică, nivelul de stres financiar ridicat al populației este explicabil atât prin faptul obiectiv, constatat la plata facturilor cât și prin ubicuitatea comunicațională a temei în spațiul public. Mai interesant de observat este faptul că serviciile bazate pe tehnologie (internet, telefonie) sunt percepute ieftine în raport confortul oferit. În același timp, utilitățile de bază (energia, gazele, apa) sunt percepute ca fiind prea scumpe în comparație cu nivelul de confort pe care îl asigură.

Astfel, dincolo de tema scumpirii energiei și gazelor, una din explicați ar putea fi conceptul de <>: pentru o sumă mai mare sau mai mică de bani ai internet și minute nelimitate, în timp ce pentru utilități plătești la unitate consumată. În plus, utilitățile de bază (curent, apă) nu mai țin de confort, ci de necesitate, sunt mai degrabă drepturi (iar lipsa sau întreruperea lor generează un disconfort major). Serviciile tehnologice reprezintă trecerea la un nivel superior al civilizație, un confort pentru care costurile (mai mari sau mai mici) sunt mai puțin stresante prin previzibilitatea lor: știi cât vei plăti la sfârșitul lunii indiferent cât consumi.” Paul Acatrini – Managing Partner & Research Director la Cult Research.

Viața este atât de grea în România, încât, pe lângă cheltuielile cu utilitățile, majoritatea românilor cheltuie între 10 și 50% din venitul familiei pe achiziționarea hranei. Dintre toți participanții la studiu, 12% cheltuie peste 50% din venituri pentru mâncare, o nevoie de bază. Media în Europa este de 15% din veniturile lunare dedicate alimentelor. Întregul raport al Cult Research îl găsești aici și este o lectură fascinantă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele