15 feb. 2022 | 12:17

Care este, de fapt, cea mai ieftină modalitate de a-ți încălzi locuința, în plin val de scumpiri

ACTUALITATE
Care este, de fapt, cea mai ieftină modalitate de a-ți încălzi locuința, în plin val de scumpiri

De luni bune, piețele energetice se confruntă cu un puternic val inflaționist, care a urcat semnificativ prețurile la energia electrică și gazul natural. În condițiile în care consumatorii se trezesc cu facturi chiar și de 5-6 ori mai scumpe decât media din anii precedenți, aceștia sunt în căutare de soluții ieftine pentru încălzire.

Conform specialiștilor în energie, se pare că, în continure, gazele rămân soluția optimă care oferă cel mai bun raport între cost, calitate și utilitate. Deși gazul natural traversează și el un curent de scumpiri, comparativ cu alte medote de încălzire, el rămâne cel mai eficient și convenabil din punct de vedere economic.

Ce trebuie să știi despre costurile încălzirii cu gaz

„În ciuda scumpirilor din ultimele luni, gazele naturale rămân, cel puțin în cazul locuințelor individuale, soluția cea mai ieftină și mai comodă pentru alimentarea echipamentului destinat încălzirii locuinței, indiferent că ne referim la centralele termice individuale sau cele de mare putere (de scară, bloc sau cvartal). Cel mai mare avantaj al utilizării acestor echipamente îl reprezintă automatizarea completă a funcționării, precum și lipsa intervențiilor beneficiarului pe partea de mentenanță și întreținere. Practic, doar personalul tehnic de specialitate intervine, o dată la doi ani, pe partea de verificare a echipamentului iar accesoriile de termostatare asigură funcționarea optimă și permanentă a centralei termice, fără intervenția sau supravegherea beneficiarului.

În cazul instalațiilor termice care sunt conectate la centrale termice individuale pe gaze naturale, pentru un spațiu locuibil de maxim 100-120 mp investiția inițială presupune o sumă între 2500 și 4500 lei alocată achiziției unei centrale de 24 kw, la care se adaugă eventualul cost al instalației interioare și proiectelor aferente. Datorită evoluției tehnologice, noile tipuri de centrale “în condensare” asigură un consum de gaze redus cu până la 30-35%, în comparație cu un echipament de tip vechi, datorită atât randamentului de ardere, care este unul aproape perfect (peste 99%), generat de amestecul controlat de gaze și oxigen, cât și recuperării căldurii latente din gazele arse, acestea fiind recirculate înainte de evacuarea în atmosferă”, conform unei analize Hotnews.ro.

Totuși, deși gazul pare a fi alegerea cea mai convenabilă în acest context sensibil, România nu poate profita din plin de el. De ce? În mediul rural, de exemplu, infrastructura este foarte slab dezvoltată. Foarte puține dintre gospodării sunt racordate la sistemul de gaz, majoritatea românilor care locuiesc la sate având opțiuni limitate și costisitoare pentru a-și încălzi locuințele. Cei mai mulți aleg să își construiască sobe, pentru a se încălzi cu lemne de foc, iar o parte dintre ei, care vor să aibă mai mult confort, aleg centrale electrice. Din nefericire, ultima variantă este foarte costisitoare, în această criză energetică pe care o traversăm, dar și lemnele de foc s-au scumpit semnificativ, iar autoritățile se gândesc inclusiv la adoptarea de măsuri menite să descurajeze această modalitate de încălzire, pentru a proteja mediul înconjurător.

„În cazul consumatorilor nevoiți să-și instaleze centrale termice, șeminee sau sobe pe combustibil solid (lemne de foc, brichete sau peleți), investiția de achiziție a echipamentului destinat încălzirii centralizate este una medie (variind între 4.000 și 20.000 lei, în funcție de dotările și performanțele echipamentului) …

Bugetul destinat consumului într-un sezon de iarnă va depăși nivelul de 5000 lei, fără a cuantifica munca fizică aferentă pregătirii și depozitării combustibilului solid, precum și întreținerea echipamentului. Reducerea TVA la 5% pentru lemnele de foc reprezintă un ajutor de stat important pentru milioanele de români nevoiți să se încălzească pe baza acestora”, mai precizează sursa citată.