Românii pasionați de Bitcoin, Ether, Elrond, în vizorul Poliției Române: anunțul important pentru amatorii de crypto
Interesul Românilor pentru piața de criptomonede este de necontestat. Până acum, însă, Poliția Română nu avea o soluție informatică pentru a monitoriza amatorii de Bitcoin, Ether, Elrond și nu numai. Lucrurile par să se schimbe.
La nu mai puțin de 1,6 milioane de lei fără TVA a fost estimată soluția informatică pe care vrea să o achiziționeze Poliția Română cu scopul analizării și monitorizării tranzacțiilor cu criptomonede desfășurate pe teritoriul țării noastre. Livrarea ar trebui să se producă la aproximativ 45 de zile după semnarea contractului.
Poliția Română și Bitcoin, Ether, Dogecoin, Elrond
„Proiectul care ca obiectiv întărirea capacității structurilor de criminalitate informatică din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, de a identifica și analiza probele digitale, precum și asigurarea cooperării inter-instituționale, la nivel național pentru prelevarea și analiza probelor digitale. Beneficiul obținut în urma achiziției va fi reducerea timpului de soluționare a sarcinilor și solicitărilor primite, în urma dotării cu echipamente noi, superioare din punct de vedere al performanțelor tehnice”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de atribuire.
La ora actuală, autoritățile române nu au niciun mecanism, aplicație software sau hardware, pentru a minimiza riscul ca principalele criptomonede să fie folosite în scopuri ilegale, pentru spălarea de bani sau pentru facilitarea unor tranzacții ilicite. Prin această licitație, Poliția Română speră să vină în sprijinul specialiștilor din cadrul instituției pentru a putea analiza tranzacțiile cu criptomonede. Momentan, polițiștii se rezumă la niște soluții software gratuite, care nu oferă neapărat niște informații complete cu privire la diferitele tipuri de tranzacții efectuate pe piața cripto.
Doritorii se pot înscrie în a doua parte a lunii martie, pe platforma oficială de licitații a statului român, SICAP, dacă sunt optimiști că au ce este nevoie. Ca referință, tranzacțiile cu criptomonede, din cauza modului anonim în care pot fi cumpărate sau vândute, vin la pachet cu un aer de ilegalitate, chiar dacă nu este de fiecare dată vorba de o situație ilicită. Prin acest proiect, Poliția Română speră să fie mai pricepută în a face diferența.