11 feb. 2022 | 11:55

Cum pierd afaceriștii români bani, fără să-și dea seama: la final de an se strâng adevărate averi care dispar

ACTUALITATE
Cum pierd afaceriștii români bani, fără să-și dea seama: la final de an se strâng adevărate averi care dispar

O analiză recentă scoate la iveală una dintre cele mai mari pierderi financiare pentru managerii români. Vorbim despre o gaură neagră, care înghite anual adevărate averi, dar care nu pare atât de periculoasă, cel puțin la prima avere.

Această gaură neagră despre care vorbim nu este altceva decât pierderea înregistrată de companiile care nu își inventariază corect capitalurile fixe. Anual, la nivel de sute de mii de companii, un simplu laptop care dispare înseamnă bani grei.

Unde greșesc managerii și de ce ajung să piardă bani frumoși, dintr-o neglijență

”Puțini manageri știu, dar inventarierea activelor fixe dintr-o companie, fie că ne referim la laptopuri, telefoane, scaune de birou sau chiar espressoare de cafea, este o obligație prevăzută în legea contabilității. De cele mai multe ori, acest inventar, care trebuie efectuat anual, se face doar pe hârtie, mulți lideri de afaceri neștiind, de fapt, cât valorează bunurile din compania pe care o conduc.

Inventarierea devine o preocupare din ce în ce mai mare pentru directorii administrativi, mai ales în contextul în care fluctuația de personal crește, iar nevoia de a trece în stilul de lucru remote din martie 2020 a lăsat multe semne de întrebare legate de unele bunuri din companii”, a explicat Adrian Dinu, fondatorul Creasoft, producătorul român de software.

Mai mult decât atât, companiile sunt obligate, din punct de vedere legislativ, să efectueze anual astfel de inventare. În cazul în care nu respectă prevederile legale, pot fi sancționați cu amenzi. Din nefericire pentru ei, acestea nu sunt deloc de neglijat, ajungând până la 5.000 de lei.

Din fericire, în legile în vigoare găsim referințe clare care ne ajută să ne ținem sub control aceste proceduri și să le efectuăm în mod eficient și care să nu ne aducă prejudicii de nicio natură. Astfel, legislația prevede că orice produs folosit de angajații unei companii cu o valoare mai mare de 2.500 de lei (fără TVA) reprezintă un mijloc fix care se trece treptat prin cheltuieli de amortizare lunară.