03 feb. 2022 | 09:21

Obsesia românilor pentru proprietăți a trecut granița: în ce țări își cumpără locuințe, terenuri

ACTUALITATE
Obsesia românilor pentru proprietăți a trecut granița: în ce țări își cumpără locuințe, terenuri

Românii, de când se nasc, au o nevoie cronică să dețină o locuință, să aibă un teren pe nume, un apartament cu acte. Simțul proprietății este cel mai exacerbat în România, iar acum, tocmai a depășit granița.

Având în vedere prețurile explozive la apartamentele de pe meleaguri mioritice, tot mai mulți români caută să facă investiții imobiliare peste graniță. Unii dintre ei se gândesc la o casă de vacanță, alții sunt tentați de ideea de a plecat în viitorul apropiat pentru totdeauna din România, la casa lor. Trendul este însă din ce în ce mai clar și nu a început de ieri, de azi.

În ce țări își cumpără românii case, terenuri

În Dubai, românii își cumpără garsoniere începând de la 160.000 de euro. Acestea reprezintă o investiție bună pentru că legislația locală nu percepe impozite la închirieri, deci rămâi cu toți banii, dacă îți pui noua locuință pe Airbnb sau Booking.

Locuințele în Dubai reprezintă totuși o aroganță, din prisma cheltuielii inițiale. Astfel, mulți români se orientează către Cipru sau Grecia. Nu de alta, dar un român a dat 15.000 de euro pe 1000 de metri în Thasos, Grecia și speră ca în viitorul apropiat să înceapă să-și construiască o casă acolo, după ce își va vinde apartamentul din București. Momentan, pe propriul teren are măslini.

”Taxele nu sunt mari, sunt undeva la 10 % pentru un teren agricol. Momentan visul nostru era sa avem o proprietate cât de mică în Grecia, și am zis să începem cu un teren”, a explicat Dan Drăgan, proprietarul terenului, pentru Știrile ProTV.

Pe lângă Thasos, tot în Grecia, românii se orientează către Cavala sau Halkidiki. Taxele sunt aproape de cele din România, adică 8% din valoarea tranzacției, cu tot cu comisionul agenției, taxe notariale și impozit. ”Este extrem de simplu, singurul lucru de care are nevoie un cetățean român este buletinul și un număr de înregistrare fiscală. Se poate trimite în 5 minute, singura condiție e să împuternicești pe cineva care stă în Grecia”, a explicat Adela Minae.

Printre destinațiile preferate de români pentru investiții, se numără și Franța, Italia sau New York, chiar dacă acolo prețurile sunt un pic mai mari. „Vor să poată folosi acea proprietate timp de 2-4 săptămâni pe an. În general, dacă vorbim de o casă, investiția este de peste 500.000 euro, în aceste locuințe, cum spuneam, la malul mării, cu potențial de investiție”, a explicat Sincron Colliers. Ca referință, la Nisa cheltuiești aproximativ 100.000 de euro pentru o garsonieră, dar poți ajunge și la zece milioane de euro pentru o vilă cu piscină pe Coasta de Azur.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele