Certificatul digital Covid a expirat, de la 1 februarie, pentru mulți: ce nu mai poți face în Europa, dar în România
Certificatul digital Covid expiră, începând de astăzi – 1 februarie 2022, pentru foarte mulți români. Practic, i s-a modificat termenul de valabilitate la nouă luni de la efectuarea schemei complete de imunizare, fără doza booster.
Conform prevederilor europene, de marți, 1 februarie 2022, intră în vigoare regula conform căreia certificatul digital COVID își pierde valabilitatea după 9 luni, în contrast cu cele 12 luni care au fost promise în momentul eliberării documentului. Excepția de la regulă sunt cei care și-au făcut booster-ul, a treia doză în cazul vaccinurilor Pfizer și Moderna, a doua doză în cazul imunizării cu Johnson & Johnson.
În România, conform spuselor lui Arafat, nu se vor schimba multe. Pe de altă parte, dacă plănuiești să călătorești în interiorul Uniunii Europene, vei avea probleme. Mai mult decât atât, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să aplice aceleași reguli și la nivel național. Pe marginea acestui subiect, Raed Arafat a răspuns simplu, în curând.
Certificatul digital Covid expiră după 9 luni, de la 1 februarie
Decizia pe marginea acestui subiect a fost comunicată de Comisia Europeană începând cu 21 decembrie și se aplică doar persoanelor care nu și-au făcut doza booster, dar au o schemă completă de imunizare împotriva Covid-19. Cele mai importante schimbări care intră în vigoare de astăzi, 1 februarie 2022, le poți vedea listate mai jos:
- În conformitate cu noile norme, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară.
- Statele membre ar trebui să nu prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel, conform Comisiei Europene.
- Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt îndrumate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.
„Începând de mâine ( 1 februarie -n.r.), va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel. Cu sprijinul experților din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și al Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme”, a spus comisarul pentru justiție Didier Reynders, citat într-un comunicat de presă transmis luni de Comisia Europeană.