Cum te va urmări statul de acum, cu drone și la ce va fi atent: nu mai scapi de amenzi
Statul român ține pasul cu tehnologia și digitalizarea, motiv pentru care Guvernul pregătește achiziția a aproape 50 de drone cu senzori și a peste 20 de sisteme de monitorizare a calității aerului. Cu ajutorul noilor dispozitive, autoritățile vor putea identifica rapid și fără eroare poluatorii care ne pun tuturor viețile și sănătatea în pericol.
Investiția, a cărei sumă nu este de neglijat, va fi finanțată inclusiv prin bani de la Uniunea Europeană, din fonduri nerambursabile.
Ar fi vorba, mai exact, despre nu mai puțin de 52 milioane lei cu tot cu TVA. Un alt aspect important este că perioada de implementare prevăzută este una foarte scurtă, mai ales pentru România, unde proiecte de o asemenea anvergură, inclusiv construirea unei infrastructuri inexistente, durează ani buni. În acest caz, sunt prevăzuți numai doi ani.
Ce planuri are Guvernul, mai exact
Datorită noilor tehnologii prin drone, autoritățile vor supraveghea mai atent calitatea aerului, iar în zonele unde se remarcă indici depășiți peste valorile acceptabile, se vor face investigații și urmăriri suplimentare, mai atente, pentru a identifica poluatorii, care ulterior vor putea fi trași la răspundere conform legislației în vigoare.
„Având în vedere necesitatea identificării cu acuratețe a unor surse de emisii responsabile unui incident de poluare, episod de poluare, disconfort olfactiv, și ținând cont de orografia terenului și a dezvoltării urbanistice atât pe orizontală, dar mai ales pe verticală, fără delimitări foarte clare a zonelor industriale de cele rezidențiale, este evidentă nevoia de a achiziționa un instrument care să poate fi ridicat de la sol.
Acest instrument va trebui sa facă parte dintr-un sistem modular, sistem care va avea un modul cu termoviziune pentru utilizarea pe timpul nopții și de asemenea va avea un modul care va cuprinde senzori pentru determinarea indicativă a unor poluanți”, se spune în document.
Aparatura de care autoritățile se vor folosi în încercarea lor de a salva mediul înconjurător este de-a dreptul impresionantă. Vorbim, concret, despre achiziționarea a 46 de sisteme aeropurtate (UAV) dotate cu senzori și echipamente specifice activităților de inspecție și control, o platformă online pentru managementul dronelor, precum și 21 de laboratoare mobile de analiză, care vor intra în dotarea Gărzii de Mediu.
Important de menționat este și faptul că fiecare sistem UAV va fi dotat cu cameră de termoviziune, câte un modul de senzori pentru monitorizarea calitații aerului și modul de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit al deșeurilor menajere.
„În prezent, datorită capacității reduse a autorităților de a comunica cetățenilor într-un timp scurt și în mod eficient informații privind episoadele de poluare, încrederea populației în acestea este extrem de redusă. Ca urmare a dezvoltării bazei materiale și metodologice a MMAP/ANPM/GNM, autoritățile vor fi capabile să furnizeze, într-un timp redus și eficient, date și informații cu un grad ridicat de acuratețe.
Prin aplicația mobilă dezvoltată în proiect, publicul larg este alertat în privința posibilelor episoade de poluare, fiind, de asemenea, invitat să semnaleze evenimente cu potențial ridicat de amenințare a siguranței de mediu.
Astfel, în sprijinul eficientizării comunicării între autoritați și cetățeni, pe lângă conferințele și comunicatele de presă, vor fi realizate o serie de evenimente demonstrative, care vor implica participarea activă a cetățenilor pentru evaluarea unor cazuri ipotetice/reale și stabilirea unor măsuri de remediere/prevenție”, se menționează în document.