27 ian. 2022 | 12:55

Nivelul de poluare din București atinge cote alarmante: ce valori uriașe au înregistrat senzorii

ACTUALITATE
Nivelul de poluare din București atinge cote alarmante: ce valori uriașe au înregistrat senzorii

Capitala se confruntă, de ani de zile, cu o mare problemă atunci când vorbim despre nivelul de poluare. Iar dacă înainte, acest nivel era mai greu de sesizat, în lipsa tehnologiei necesare, dar și din cauza nepăsării accentuate a populației, în 2022 avem avantajul de a ști ce respirăm.

Cu toate că acum avem posibilitatea de ști care este gradul de poluare, există, totuși, un aspect care nu s-a schimbat: nu putem face (aproape) nimic, în acest sens. Nu la nivel general, cel puțin.

Rețeaua de senzori independenți URAD a înregistrat valori alarmante de poluare

Așa cum menționam anterior, tehnologia ne ajută să conștientizăm mai abitir problemele de mediu care se derulează în jurul nostru. În acest context, rețeaua independentă de senzori URAD a înregistrat valori crescute ale nivelului de poluare, în Capitală. Rețeaua numără aproximativ 70 de stații de captare. În majoritatea dintre acestea, s-a înregistrat un nivel de cinci ori mai mare decât cel optim, cu un indice PM de 2.5, în zona de centru a Bucureștiului. Spre exemplu, în zona Piața Unirii, indicele a atins baremul de 158 μg/m3 (de șase ori mai mult decât ar fi normal).

Ce-i drept, periferia pare să stea un pic mai bine, dar nu excelent, cu valori care coboară spre 60-70 μg/m3.

Se bănuiește că, de data aceasta, pricipalul factor responsabilul pentru nivelul crescut de poluare nu ar fi arderile ilegale, des întâlnite, în ultima perioadă, de jur-împrejurul Capitalei.

„După câteva zile cu vreme deosebit de rece pentru final de luna ianuarie, vremea începe sa se încălzească în Capitala. Totuși, nopțile si zilele foarte reci din ultima perioada cu siguranță au dus a folosirea intensa a capacităților de încălzire rezidențială, și poate așa se poate explica o depășire a valorilor normale a poluanților atmosferici măsurați”, a declarat meteorologul Andreea Mocanu, potrivit Buletin de București.

Situația pare să stea diferit atunci când vorbim despre stațiile de stat, din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului. Acestea remarcă nivel crescut de poluare doar la Măgurele, ori în zona Lacul Morii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele