13 ian. 2022 | 18:25

Știința din spatele filmului Don’t Look Up: cât de exactă este

ACTUALITATE
Știința din spatele filmului Don't Look Up: cât de exactă este

Pentru a reprezenta cel mai bine știința, echipa a angajat un doctorand care să scrie ecuațiile.

Dacă ai văzut Don’t Look Up, pe Netflix, s-ar putea să îți amintești scenele în care omul de știință Randall Mindy, jucat de Leonardo Di Caprio, scrie ecuații pe o tablă albă. Acestea sunt ecuații orbitale prin care se descoperă că o cometă este pe cale să se prăbușească pe Pământ, ceea ce necesită calcule de traiectorie pentru a ajunge la această concluzie.

Deși nu este neobișnuit ca actrițele și actorii să fie dublați pentru scene de acțiune dificile, o portretizare realistă a matematicii merită și profesioniști experimentați. În timpul acestei scene, Leonardo Di Caprio a fost dublat în această fază de scriere a ecuațiilor pe tablă.

Este ceea ce dezvăluie printr-o postare pe Facebook Organizația Europeană pentru Cercetare Astronomică. Înlocuitorul este omul de știință Michael Marsset, expert în subiectul discutat în Don’t Look Up, și susținut tocmai de OECA. Astfel de ecuații complexe sunt greu de scris rapid fără a greși, așa că trebuie să le stăpânești pentru a nu avea loc greșeli.

dont look up

Știința cât mai precisă posibil

Michael Marsset este specializat în asteroizi și alte corpuri cerești mici din sistemul solar, studiind compoziția suprafeței și structura internă a acestora, precum și fenomenele asociate.

OECA arată tânărul om de știință a fost contactat de echipa de filmare în 2020, când se afla în faza post-doctorală la Massachusetts Institute of Technology. Citat de OECA, Michael Marsset a spus că „a răspuns imediat invitației pentru că era interesat”. Și nu a fost doar pentru plăcerea de a-l întâlni pe Di Caprio, ci pentru că „ideea centrală a filmului, iminența impactului unui asteroid ca alegorie a crizei climatice, m-a atras puternic.”

Scena a fost produsă în colaborare cu Amy Mainzer, un astronom american care a fost consultant pentru întregul film. Potrivit lui Michael Marsset, rolul său a fost într-adevăr de a „face știința cât mai precisă posibil, în timp ce satisface nevoile de scenariu și artistice ale filmului”.

Angajarea unei duble pentru a scrie ecuații demonstrează într-adevăr dorința producției de a arăta o știință realistă minimă în lucrare, care este în concordanță cu scopul lui Don’t Look Up: lungmetrajul denunță eșecurile interfeței dintre știință și societate.