12 ian. 2022 | 07:57

Cel mai bun an pentru muncitorii români: salariile au explodat în 2021, în teorie, iar numărul locurilor de muncă, de asemenea

ACTUALITATE
Cel mai bun an pentru muncitorii români: salariile au explodat în 2021, în teorie, iar numărul locurilor de muncă, de asemenea

Piața muncii a suferit transformări importante în 2021, privilegiul s-a mutat acum din curtea angajatorului în cea a angajatului. Pretențiile salariale au crescut și, de cele mai multe ori, acestea au fost satisfăcute de către companie. În contextul în care numărul de locuri de muncă a explodat și nu prea sunt oameni care să le ocupe, situația se vehiculează a fi similară și în 2022.

Pe piața muncii din România, numărul de locuri de muncă disponibile a crescut cu 25% anul trecut. În mod previzibil, interesul pentru munca de la distanță a crescut și el, iar salariile mai mari au venit ca o consecință a celor două trenduri, alimentate de o competiție acerbă pentru talente. În plus, companiile se vor îngrămădi și în acest an să ofere noi beneficii extrasalariale, precum asigurare medicală sau vouchere de vacanță, în timp ce angajații își vor schimba semnificativ mai des locul de muncă.

Angajații români, la putere

„Tendinţa angajaţilor români de a căuta noi oportunităţi de joburi, digitalizarea şi munca remote au dus la schimbări semnificative pe piaţa muncii în 2021. Potrivit datelor de pe platforma BestJobs, numărul de joburi active a crescut cu 25% faţă de anul anterior şi mai mult de jumătate (56%) dintre ele s-au adresat specialiştilor cu muncă la birou (candidaţii white-collar).

Salariile au crescut în toate domeniile de activitate, de la 16% în IT / Telecom la 31% în Vânzări şi tot atât în Marketing. Numărul de oportunităţi remote a crescut cu 40% faţă de 2020 şi acestea au înregistrat 1,8 milioane de aplicări din partea candidaţilor, dar şi aproximativ 30.000 de căutări după cuvântul cheie, plasând „remote” în topul celor mai căutate activităţi de pe platformă”, arată raportul publicat de BestJobs.

Tot atunci când vorbim de schimbări de trenduri, aproximativ 91% dintre candidați la un loc de muncă au vrut să știe salariul încă din momentul în care au citit anunțul. În privința celor mai mari salarii, acestea s-au înregistrat în 2021 în IT / Telecom, cu un salariu mediu net de 1.629 euro, Medicină / Sănătate, cu un salariu mediu net de 1.433 euro şi Inginerie şi Management, cu 1.200, respectiv 1.222 euro pe lună, conform aceleiași analize. Cele mai mici salarii medii nete au fost în Administrativ / Secretariat, cu 771 euro, Call Center, cu 797 euro şi Turism / Horeca, cu 879 euro.

„Recrutarea va ridica provocări angajatorilor şi în 2022, având în vedere deficitul forţei de muncă de pe piaţa din România. În plus, 67% dintre angajaţii români plănuiesc să îşi schimbe jobul în 2022”, potrivit analizei, după ce, în 2021, 62% dintre ei considerau că nivelul de stres a crescut, iar bunăstarea a devenit o prioritate în selecţia locului de muncă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele