Universul se extinde mai repede: de ce se întâmplă asta și cum ne influențează pe toți
Oamenii și-au multe întrebări, atunci când vine vorba despre originea Universului, însă și despre dimensiunea efectivă a acestuia. În mod clar, nu vom afla răspunsul la toate aceste întrebări, cel puțin nu în timpul vieții noastre.
Explicația este simplă: pentru a ști totul, cu exactitate, este nevoie ca omenirea să beneficieze de un anumit grad de tehnologizare pe care, din câte știm, încă nu îl are. Ce-i drept, există posibilitatea ca tehnologia existentă la NASA sau SpaceX, printre altele, să fie un pic mai avansată decât știm noi, însă dacă această teorie s-ar confirma, cel mai probabil că ne-ar arăta inclusiv că diferențele dintre ceea ce știm și ceea ce este nu sunt chiar atât de mari.
Universul pare să se extindă mai repede decât ne-am fi putut aștepta
Cele mai recente măsurători realizate de telescopul spațial Hubble sugerează că Universul se extinde mai repede decât ar fi putut să prevadă, anterior, studiile oamenilor de știință de la NASA.
Amanuntul curent pare să rezolve unul dintre cele mai mari puzzle-uri din astronomia modernă: pe baza mai multor observații asupra stelelor și galaxiilor, Universul pare să se lărgească mai repede decât au putut să prezică măsurătorile anterioare și schimbă, astfel, datele problemei.
Această enigmă este una care părea nerezolvată, de ani de zile, impulsionându-i pe unii cercetători să o numească „criză creativă în cosmologie”.
Recent, un grup de cercetători care operează date furnizate de telescopul spațial Hubble a compilat un nou set de date, descoperind că există o șansă de unu la un milion ca discrepanța să fie o simplă întâmplare statistică.
„Universul pare să ne dezvăluie o mulțime de surprize și acesta este un lucru bun, pentru că ne ajută să învățăm”, a declarat Adam Riess, astronom la Universitatea Johns Hopkins. El este unul dintre oamenii de știință care au participal la citirea datelor referitoare la extinderea Universului.