15 ian. 2022 | 09:03

Cum să scapi de mahmureală, din punct de vedere științific: utilitatea „leacurilor băbești”

ACTUALITATE
Cum să scapi de mahmureală, din punct de vedere științific: utilitatea „leacurilor băbești”

Ai ieșit cu prietenii și ai băut un pic cam prea mult alcool iar acum te doare capul? Cel mai probabil, suferi de mahmureală. Însă asta știai deja. Ceea ce nu știi este cum să scapi de această stare care nu te lasă să te bucuri de noua zi.

Desigur, se poate să știi deja de zeama de varză sau de celebra ciorbă de potroace, care se servește dimineața, după o nuntă. Cu toate astea, puțini sunt cei care știu că aspirina ar putea avea aceleași efecte benefice, atunci când ești mahmur/ă. Aceasta poate fi luată preventiv, înainte să bei alcool, dar și după – cu toate că efectele „de după” nu vor fi la fel de puternice ca atunci când o iei înainte. De ajutor se spune că sunt, de asemenea, și medicamentele pe bază de ibuprofen.

Nu în ultimul rând, nu uita ca, între paharele de alcool, să mai bei, din când în când, și apă. În plus, este foarte important să mănânci înainte să decizi să-ți sperii ficatul cu bere, vin sau băuturi spirtoase.

Ce spun cercetătorii despre leacurile pentru mahmureală

Dacă ești deja familiarizat/ă cu mahmureala, atunci s-ar putea să ai propriul tău remediu pentru a încerca să întorci „la viață”. Cu toate acestea, cercetătorii au vești proaste: noi studii sugerează că ceea ce știai tu despre remediile împotriva mahmurelii nu este susținut de știință.

Printr-o revizuire a 21 de studii efectuate cu placebo, asupra unui număr de 386 de participanți, cercetătorii au descoperit că dovezile științifice pentru stabilirea eficacității oricărui așa-numit remediu pentru mahmureală sunt neconcludente.

„Studiul nostru a constatat că dovezile acestor remedii pentru mahmureala sunt de foarte slabă calitate și că este nevoie de o evaluare mai riguroasă”, a declarat epidemiologul Emmert Roberts, de la King’s College London, din Marea Britanie.

Așadar, potrivit acestora, secretul ar sta în puterea noastră de autoconvingere. Cu alte cuvinte, dacă vom crede suficient de mult că aspirina, zeama de varză sau ciorba de potroace ne pot ajuta să ieșim din starea de zombi, acest lucru se va putea întâmpla.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele