Oamenii de știință au dat lovitura: cea mai mare structură din Cosmos a fost descoperită
Universul nostru, cel infinit, s-ar fi format în urmă cu 13,8 miliarde de ani în urmă. Or ce puțin asta sugerează studiile disponibile până acum. Desigur, în timpul vieții noastre, cel mai probabil că nu vom afla răspunsurile concrete la întrebările care ne frământă, în legătură cu începuturile noastre.
Revenind la studii, cercetătorii susțin că Universul ar fi rezultat dintr-o explozie masivă care a dat naștere primelor particule subatomice și a legilor fizicii, așa cum le cunoaștem în ziua de azi. Această explozie poartă numele de Big Bang.
Aproximativ 370.000 de ani mai târziu se forma hidrogenul, elementul de bază al stelelor, cele care sunt formate din fuziunea hidrogenului și al heliul.
În timp ce hidrogenul rămâne cel mai răspândit element din Univers, detectarea norilor de hidrogen gazos, în mediul interstelar, nu este chiar atât de ușoară. Acest lucru face dificilă cercetarea fazelor timpurii ale formării stelelor, care ar oferi indicii despre evoluția galaxiilor și, implicit, a Cosmosului.
„Maggie”, una dintre cele mai mari structuri de hidrogen din Calea Lactee
O echipă internațională condusă de astronomi de la Institutul de Astronomie Max Planck (MPIA) a observat, recent, un nor masiv de hidrogen atomic în galaxia noastră. Această structură, numită „Maggie”, este situată la aproximativ 55.000 de ani lumină distanță (adică de cealaltă parte a Căii Lactee) și este una dintre cele mai mari structuri observate vreodată, în galaxia noastră.
Studiul care descrie descoperirile recente ale oamenilor de știință a apărut recent în revista Astronomy & Astrophysics și a fost inițiat de Jonas Syed, doctorand la MPIA. Lui i s-au alăturat cercetătorii de la Universitatea din Viena, Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică (CfA), Institutul Max Planck pentru Radio Astronomie (MPIFR), Universitatea din Calgary, Universitatea din Heidelberg, Centrul pentru Astrofizică și Științe Planetare, Institutul Argelander pentru Astronomie, Institutul Indian de Știință, însă și Laboratorul pentru propulsie cu reacție (JPL) al NASA.