06 ian. 2022 | 15:50

O nouă zi, un nou șoc pe piața gazelor: ce trebuie să știi, dacă aștepți factura

ACTUALITATE
O nouă zi, un nou șoc pe piața gazelor: ce trebuie să știi, dacă aștepți factura

Din nefericire, situația gazelor naturale pe piața europeană evoluează cum nu se poate mai rău. Se înregistrează o nouă zi de creșteri ale prețurilor, iar acest lucru îi sperie din ce în ce mai tare pe specialiștii în energie.

Miercuri, prețurile gazelor naturale din Europa au înregistrat un nou val de scumpiri. Tensiunile geopolitice își spun cuvântul, după cum afirmă analiștii economici.

Conducta Yamal, care livrează gaze naturale din Siberia în Europa, continuă să funcţioneze în sistem reverse. Mai exact, în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia. Situația trenează de 16 zile în acest fel.

La ce nivel au ajuns scumpirile

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au înregistrat miercuri un avans de 6%. Această situație vine la doar o zi după ce preţurile gazelor naturale în Europa au crescut cu peste 30%. De vină pentru această situație, spun specialiștii în energie, ar fi limitările de livrări ale gazelor rusești.

Concret, după cum arată datele oficiale, cotaţiile la gazele naturale au urcat miercuri dimineaţă la 91,25 de euro pentru un Megawatt-oră, după ce anterior se tranzacţionaseră la 95,35 MWh.

„Există din nou o sporire a nervozităţii pe piaţa gazelor din Europa…în urma reducerii livrărilor din Rusia via Ucraina. De asemenea, situaţia rămâne dificilă pe piaţa europeană din cauza tensiunilor politice, mai ales că sunt temeri că cererea pentru de gaze naturale lichefiate este ridicată în Asia”, a apreciat analistul Commerzbank Barbara Lambrecht.

Din nefericire, situația e cu atât mai tensionată, cu cât previziunile meteorologice pentru perioada următoare nu sunt deloc favorabile. Practic, se pare că în prag de venirea iernii în adevăratul sens al cuvântului, piața europeană a gazelor naturale este foarte instabilă și dependentă de Rusia, care pare să se joace efectiv la „robinetul” cu gaze.

Există voci care susțin că Rusia se comportă în acest fel, deoarece urmărește un scop propriu. Mai exact, ar vrea să obțină autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2.