Truc util pentru toți românii: cum poți să scapi de drumurile la ghișee, dacă ai treabă la instituțiile statului
Din fericire, statul român își continuă amplul proces de digitalizare a instituțiilor publice. Acum, datorită noilor modificări legislative, cetățenii vor beneficia de proceduri mai simplificate atunci când trebuie să-și rezolve anumite probleme la instituțiile statului.
În urmă cu mai mulți ani, pentru orice procedură în relație cu statul, cetățeanul era nevoit să se deplaseze fizic la instituții și să umble de la un ghișeul la altul, cu renumitul dosar cu șine. Odată cu dezvoltarea tehnologică și implementarea proceselor de digitalizare, oamenii au scăpat de numeroasele drumuri între instituții. Acum, multe servicii ale statului sunt la doar un click distanță.
Ce noutăți apar pentru români, de la instituțiile publice
O noutate în acest sens o reprezintă identificarea persoanei la distanță prin video. Acum, această procedură a fost reglementată legislativ. Această procedură „echivalează, practic, cu prezența fizică a unei persoane, cu actul său de identitate, la ghișeu, se face acum după rigori stabilite printr-un act normativ. Astfel, furnizorii de servicii privind semnătura electronică, băncile, dar și primăriile, direcțiile de taxe și impozite, Fiscul ș.a.m.d. pot folosi procedurile de identificare prin video a persoanelor pentru chestiuni pe care până acum le puteau face doar dacă se prezentau la ghișeu cu buletinul”, explică avocatnet.ro.
Potrivit sursei citate, pentru verificarea identității persoanei la distanță utilizând mijloace video se utilizează:
-atât documente de identitate, a căror imagine este capturată prin mijlocul video,
-cât și date sau informații obținute din surse credibile și independente, în măsura în care sunt disponibile, inclusiv pe bază de acorduri/parteneriate încheiate între instituții publice sau private și furnizorii de servicii de identificare.
Prin urmare, este vorba despre Decizia ADR nr. 564/2021 pentru aprobarea Normelor privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video, care la finele lunii noiembrie a anului curent, a fost publicată în Monitorul Oficial al României.