Nici măcar materialele de construcții din România nu sunt ale românilor. Cine se îmbogățește, de fapt
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că România nu reușește să își impună propriile companii performante în domeniile esențiale dezvoltării.
Din varii motive, în țara noastră ajung să facă cifre de afaceri companiile străine, în timp ce ale noastre par să nu reușească să găsească deloc calea spre succes sau se afirmă timid pe piață.
Companiile străine fac legea în construcții
Așa se întâmplă, de exemplu, în domeniul materialelor de construcții. În timp ce avem și noi experți și oameni cu studii în domeniu, ce ar putea aduce plus valoare pieței locale de profil, domeniul e stăpânit de străini. Germanii și elvețienii fac legea pe piața autohtonă de materiale de construcții, ei fiind cei mai puternici producători de la noi din țară.
Conform unor date centralizate de platforma confidas.ro și furnizate Profit.ro, în clasamentul celor mai puternice companii din domeniu, companiile din afară s-au impus categoric. Se pare că business-ul Elis Pavaje, controlat de familia Goța, este prima companie cu acționariat integral românesc din clasament, situându-se pe locul 9 în topul celor mai mari producători de materiale de construcții din România.
„Cu afaceri de 1,6 miliarde de lei în 2020, în creștere cu circa 114 milioane de lei față de anul precedent, Holcim România, membră a grupului franco-elvețian LafargeHolcim, apărut în urma fuziunii dintre Lafarge și Holcim în 2015, deține două 2 fabrici de ciment, în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare, 18 stații ecologice de betoane, 3 stații de agregate, 2 stații de lianți speciali și 3 terminale de ciment, în București, Turda și Roman
(…)Clasamentul este continuat cu sucursala din România a grupului HeidelbergCement, fondat în 1873 în Germania. Pe piața locală, grupul are un istoric plin de fuziuni și achiziții, cea mai importantă fiind preluarea în 2015 a 45% din acțiunile producătorului Italcementi cu 1,67 miliarde de euro, devenind astfel cel mai mare jucător din lume de pe piața agregatelor și al doilea producător de ciment la nivel mondial. Un an mai târziu, Grupul devine acționar unic al producătorului Italcementi. Afacerile Heidelbergcement România au crescut în 2020 la puțin peste 1,3 miliarde de lei de la aproape 1,2 miliarde de lei în 2019”, arată sursa citată.