22 dec. 2021 | 19:36

Stephen Hawking și fenomenul misterios de după Big Bang. Abia după moarte, i-a fost confirmată descoperirea surprinzătoare

ACTUALITATE
Stephen Hawking și fenomenul misterios de după Big Bang. Abia după moarte, i-a fost confirmată descoperirea surprinzătoare

Cunoscutul fizician Stephen Hawking uimește din nou omenirea, chiar și după moarte, cu ajutorul unei teorii ale sale. Descoperirea de acum câteva decenii i-a fost confirmată.

În anul 1974, fizicianul Stephen Hawking, alături de doctorandul său Bernard Carr au propus că găurile negre primordiale, care sunt ipotetic găuri negre au existat la scurt timp după Big Bang, ar putea fi materia întunecată invazivă. Această teorie a fost enunțată pentru prima dată în anul 1933, iar 47 de ani mai târziu, teoria ar putea fi dovedită.

Astrofizica de la Yale, Universitatea din Miami și Agenția Spațială Europeană (ESA) au modificat propunerea faimosului psihic și au creat un nou model al modului în care s-ar fi putut forma universul timpuriu.

Noul model arată că primele stele și galaxii s-ar fi format în jurul găurilor negre, care au avut capacitatea de a deveni găuri negre supermasive, hrănindu-se cu gaze și stele din vecinătatea lor sau prin fuziunea cu alte găuri negre.

„Dacă majoritatea găurilor negre primordiale s-au „născut” la o dimensiune de aproximativ 1,4 ori mai mare decât masa Soarelui Pământului, ele ar putea reprezenta întreaga materie întunecată. Găurile negre primordiale, dacă există, ar putea fi semințele din care se formează toate găurile negre supermasive, inclusiv cea din centrul Căii Lactee” , a spus profesorul de astronomie și fizică Yale Priyamvada Natarajan, teoreticianul lucrării.

Mulți experți sugerează că aproximativ 85% din toată materia din univers este materie întunecată, dar pentru o cantitate atât de mare, nu a fost niciodată văzută sau detectată. Găurile negre, pe de altă parte, au fost observate și există chiar și o poză a uneia care să le dovedească existența.

Hawking și Carr au susținut că în primele momente ale Big Bang-ului, care s-a întâmplat în urmă cu 13,8 miliarde de ani, regiunile „umflate” care aveau o masă suplimentară s-ar fi putut forma în univers și s-au transformat în găuri negre. Teoria lor, însă, nu a prins în comunitatea științifică, dar noul studiu arată că, dacă sunt efectuate câteva modificări, Hawking ar fi avut dreptate.

„Ceea ce mi se pare personal foarte interesant la această idee este modul în care unifică în mod elegant cele două probleme cu adevărat provocatoare la care lucrez. Aceea de a investiga natura materiei întunecate și formarea și creșterea găurilor negre, și le rezolvă dintr-o singură lovitură”, a spus Natarajan.

Teoria lui Stephen Hawking ar putea fi demonstrată cu ajutorul următoarelor misiuni spațiale

Dezvăluirea misterului găurilor negre primordiale ar rezolva, de asemenea, o altă necunoscută cosmică care i-a derutat pe oamenii de știință, și anume cantitatea mare de radiații care a fost detectată din surse îndepărtate și slab împrăștiate în univers. Natarajan și colegii ei au spus că găurile negre primordiale în creștere ar prezenta „exact” aceeași semnătură de radiație.

Existența găurilor negre primordiale ar putea fi determinată în cele din urmă de telescopul spațial James Webb, care urmează să fie lansat pe 22 decembrie, și de misiunea ESA cu o antenă spațială cu interferometru laser (LISA) anunțată pentru anii 2030. Misiunea telescopului James Webb va fi să găsească primele galaxii care s-au format în universul timpuriu și să vadă stele formând sisteme planetare. Între timp, LISA va putea capta semnalele undelor gravitaționale din fuziunile timpurii ale găurilor negre primordiale.

„Dacă primele stele și galaxii s-au format deja în așa-numitele „epoci întunecate”, Webb ar trebui să poată vedea dovezi ale acestora”, spune astronomul Günther Hasinger de la Agenția Spațială Europeană.

James Webb ar trebui să dezvăluie descoperiri noi și neașteptate și să ajute omenirea să înțeleagă originile universului și locul nostru în el. Unul dintre obiective este de a privi înapoi în timp peste 13,5 miliarde de ani pentru a vedea primele stele și galaxii care s-au format, la câteva sute de milioane de ani după Big Bang.

Telescopul analiza în principal universul în infraroșu, în timp ce Hubble l-a examinat de la lansarea sa din 1990, în principal la lungimi de undă optice și ultraviolete. Webb are o zonă de colectare a luminii mult mai mare, permițându-i să „vadă” la distanțe mai mari și, prin urmare, mai mult timp înapoi decât Hubble.