26 dec. 2021 | 07:20

S-a descoperit o nouă planetă: cum este „planeta din fier, în comparație cu Pământul

ACTUALITATE
S-a descoperit o nouă planetă: cum este

Pe măsură ce Sistemul nostru Solar s-a format acum 4,6 miliarde de ani, mici grăunte de praf și gheață s-au învârtit în jur, rămase de la formarea Soarelui. De-a lungul timpului, s-au ciocnit și s-au lipit una de cealaltă. Pe măsură ce au crescut în dimensiune, gravitația le-a ajutat să se adună. O astfel de rocă a crescut și s-a format în Pământul pe care trăim. Acum, s-a descoperit o nouă planetă bizară.

Astronomii au descoperit deja peste o mie de planete gigantice gazoase – corpuri mari, gazoase, asemănătoare ca mărime cu Jupiter. Accentul este acum pe căutarea planetelor stâncoase, de dimensiunea Pământului. Ne așteptăm ca acestea să fie la fel de abundente, dar, fiind mult mai mici, sunt mai greu de găsit.

Această planetă este formată din fier

O nouă lucrare publicată în revista Science documentează cea mai recentă descoperire a unei planete mici, căruia i s-a atribuit numărul de catalog GJ 367b. Această exoplanetă a fost găsită de o echipă condusă de Dr. Kristine Lam de la Institutul de Cercetări Planetare de la Centrul Aerospațial German.

Membrii echipei au observat primele semne ale GJ 367b în datele de la NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (sau Tess). Dintre milioanele de stele monitorizate de acest satelit, una a arătat o scădere mică, dar recurentă, a luminozității sale. Acesta este semnul indicator al unei planete care trece prin fața stelei sale pe fiecare orbită (numit „tranzit”), blocând o parte din lumina stelei. Scăderea a fost de numai 0,03% adâncime, atât de mică încât este aproape de limita a ceea ce poate fi detectată.

Lam a vrut să afle și despre masa planetei. Pentru a face acest lucru, echipa ei s-a apucat să observe steaua gazdă. Au fost necesare mai mult de o sută de observații pentru a detecta această schimbare, ceea ce înseamnă că GJ 367b, pe lângă faptul că este mică, are și o masă mică.

În cele din urmă, pe măsură ce observațiile cu Harpe s-au acumulat, cercetătorii au legat cifrele: GJ 367b are o rază de 72% din raza Pământului (cu o precizie de 7%) și o masă de 55% din masa Pământului (cu o precizie de 14%). Măsurătorile ne spun că această planetă este mai densă decât Pământul. În timp ce Pământul are un miez de fier înconjurat de o manta stâncoasă, această planetă este atât de densă, încât trebuie să fie aproape în întregime fier, similară cu Mercur.