Angajații românii din ospitalitate, un dezastru: educația inexistentă, salariile mici, bacșișuri mari
Industria ospitalității din România are probleme foarte mari, iar pandemia nu a făcut decât să le amplifice. În contextul în care forța de muncă s-a redus cu 30% în 18 luni, calitatea serviciilor a scăzut, iar angajatorii sunt din ce în ce mai predispuși la compromisuri.
Deja de câteva decenii, ospitalitatea din România și joburile din HoReCa au reprezentat refugii pentru cei fără școală, fără prea multe cunoștințe tehnice sau o performanță deosebită. Cei mai mulți au acceptat salariile mici care vin la pachet cu aceste joburi, din pricina bacșișului, o sumă de bani care nu este constantă, nu e declarată la stat aproape niciodată, dar, când ”merge treaba”, poate fi foarte generoasă. Din păcate, lipsa educației și salariile mici nu au făcut decât să se amplifice în pandemie, iar interesul angajatorilor pentru formarea profesională s-a diminuat și mai mult.
Industria ospitalității, victima salariilor mici și a lipsei de educație
„Trebuie să ne găsim toate resursele pentru a ne trimite oamenii spre cursuri, spre educație, pentru a învăța și a practica aceste elemente de ospitalitate. Sunt optimist că România are abilități, dar dacă vom ști să implementăm și cursuri, vom ajunge să avem acele servicii pe care lumea le așteaptă și le caută de mult timp”, spune Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).
Nu ajută nici salariile mici, din păcate, iar acestea sunt parțial responsabile de situația din HoReCa. „E destul de greu, atunci când avem cele mai mici salarii din economia românească, să poți să trezești foarte multe zâmbete la proprii noștri oameni. Din punctul ăsta de vedere e greu pentru ei să fie relaxați, degajați”, apreciază Dragoș Anastasiu, Președintele Grupului Eurolines România.
Dacă ne raportăm la salariul mediu, salariile din ospitalitate din România sunt sub cele din Franța sau Germania. Pe de altă parte, există țări dezvoltate care sunt sub ce se întâmplă la noi. „Cum să fii ospitalier la salariile respective? Totul depinde de sistemul de referință. Din păcate nu sunt salariile excelente în ospitalitate nici în Germania, nici în Franța, chiar dacă sunt mai mari decât în România.
Pentru că este vorba în primul rând de pasiune și vocație. Nu salariul este cel care te poate atrage. Salariul este un factor de demotivație, dar nu este un factor de motivație. Factorul de motivație este să îți placă ceea ce faci, să iubești ceea ce faci, să ai o pasiune pentru ceea ce faci sau măcar o vocație. În momentul în care îți place ce faci, și bacșișul crește. Acesta este un lucru de care oamenii nu-și dau seama uneori”, a explicat Ray Iunius, CEO-ul Grupului Winsedswiss.
Partea bună, dacă o putem numi așa, este că bacșișurile cresc, chiar și țara noastră. „Șansa pe care a avut-o și o are România este că a trăit în spațiul Balcanic, în care influențele din Turcia și Grecia s-au înrădăcinat cumva în zona asta și românii de astăzi un în ei acest ADN al ospitalității. România cred că se află pe un trend foarte bun din punctul acesta de vedere. Deci, există ospitalitate în România, poate nu la nivelul din Turcia, însă apropiat de această cultură balcanică. Suntem norocoși și avem șansa să creștem. Clienții românii sunt foarte empatici cu ceea ce se întâmplă în industria ospitalității, iar tips-ul (bacșișul n.r) a crescut de la 7,2% spre 9,8%”, a precizat Dragoș Petrescu, fondatorul lanțului de restaurante City Grill.