Cele mai bune documentare pe care le poți vedea pe Netflix
Documentarele reprezintă cel mai simplu mod de a ne hrăni curiozitatea nativă în legătură cu tot ceea ce ne înconjoară. De departe, Netflix este una dintre platformele de streaming ce oferă o diversitate impresionantă, atunci când vorbim despre poveștile adevărate care ne fascinează și pe care vrem să le trăim (din confortul fotoliului).
Iar dacă în cazul filmelor artistice sau a serialelor tv privim cu oarecare relaxare, știind că poveștile din spatele acestora nu sunt (de cele mai multe ori) decât născocirile unor minți ascuțite, nu același lucru se poate spune și despre documentare. Acestea reprezintă fereastra către realitate, de cele mai multe ori, nemiloasă.
Așadar, cele mai bune documentare pe care le poți urmări pe Netflix, conform topului personal, sunt următoarele:
„Voyeur” – un om cu o pasiune pe care nu o întâlnești prea des
„Voyeur” este, fără dar și poate, una dintre poveștile greu de digerat, cu toate că nu este cea mai șocantă prezentată în lista de documentare de astăzi. Producția relatează cazul adevărat al unui fost proprietar de motel, din Statele Unite ale Americii, cu o pasiune cel puțin bizară.
Nonșalant, bărbatul îi povestește cunoscutului jurnalist american, Gay Talese, cum ani de-a rândul și-a spionat clienții, în camerele lor de motel. Bărbatul obișnuia să se cațăre în podul clădirii, având, în dreptul fiecărei camere, câte-o gură de ventilație prin care putea privi o zi obișnuită din viețile turiștilor (fie că vorbim despre acte sexuale ori alte activități mai mult sau mai puțin… casnice).
„Abducted in Plain Sight” – când lașitatea și pedofilia fac casă „bună”
Pedofilia este, din păcate, un fenomen extrem de răspândit pe întreaga suprafață a planetei, încă din cele mai vechi timpuri. Iar dacă în lumile subdezvoltate, practica este privită ca o consecință normală a superiorității masculine, nu același lucru se poate spune despre lumea modernă, cea care a înțeles că un copil nu are cum să-și dea consimțământul pentru a întreține relații intime cu cineva (cu atât mai puțin atunci când vorbim despre un adult).
„Abducted în Plain Sight” este mai mult decât un documentar, este o radiografie precisă a psihicului uman și a modului în care un sociopat inteligent și șarmant poate să învârtă pe degete o întreagă familie, ca să obțină, ani de-a rândul, ceea ce vrea.
„The Keepers” – documentarul pe care tot ai tendință să-l eviți, pe Netflix, și rău faci
Crimă, biserică și, din nou, pedofilie. Ce legătură ar putea exista între aceste trei concepte care, aparent, nu vin din acceași sferă? Este suficient să urmărești acest documentar pentru a înțelege unele aspecte mai puțin plăcute pentru care, mai mult ca sigur, Biserica Catolică din Statele Unite ale Americii ar plăti bani grei pentru a le băga sub preș. Din nefericire pentru cei ce au vrut să mușamalizeze acest caz, documentarul se află pe Netflix – întru vecie, aș putea spune.
„Evil Genius” – sau ce se întâmplă atunci când inteligența și răutatea joacă pentru aceeași echipă
„Dacă ți-ai folosi inteligența în scopul binelui ai putea schimba lumea” – iată o maximă care a fost zisă și auzită de mii, poate chiar milioane, de ori. Din nefericire pentru omenire, inteligența nu a fost niciodată direct proporțională cu bunătatea, ci mai degrabă total independentă. Inteligența este un concept de sine stătător.
Acest subiect este tratat și în documentarul de față, care relatează cazurile anumitor oameni cu inteligență peste medie, atrași în mrejele răului. Așa cum ne-am putea aștepta, combinația dintre răutate și inteligență este, în proporție de 1000 la sută, letală.
Miniseria „Evil Geniul” este, de asemenea, disponibilă pe Netflix.
„Don’t F*ck with Cats” – șocant, deranjant, dar de neratat
Dacă ai inima slabă și/sau iubești pisicile mai mult decât îi iubești pe oameni, „Don’t F*ck with Cats” nu este documentarul pentru tine. Recunosc, cu toate că m-am încăpățânat să-l văd până la capăt, povestea adevărată din spatele acestuia fiind una foarte bună (poate cea mai bună din categoria sa), am derulat minute bune, în dorința de a trece peste scenele de tortură îndreptată împotriva pisicilor.
„Don’t F*ck with Cats” reușește să te acapareze total, atingându-ți multe dintre corzile sensibile pe care le ai la purtător.
„Made You Look: A True Story about Fake Art” – cum să falsifici un Jackson Pollok și să nu se prindă (aproape) nimeni
Adevărații pasionați de artă vor savura fiecare secundă din acest documentar, menit să pună accentul pe snobismul din această industrie sufocată de impostori. La rândul lor, snobii vor strâmba din nas și vor spune că așa ceva nu are cum să li se întâmple lor niciodată. Unde se află adevărul? În acest documentar, desigur.
„Voir” – sau povestea filmelor care ne-au făcut oameni mari
Dincolo de situațiile reale și șocante, există filmele și serialele. Acest documentar tratează exact acest subiect: modul în care producțiile cinematografice ne-au influențat, la un moment dat, existența. Fie că vorbim despre „Jaws” sau „Titanic”, cu toții avem un film pe care l-am văzut în copilărie și ne-a dat acel vibe care nu va putea fi egalat de niciun alt film. „Voir” reprezintă o colecție de esee orale, povestite de oameni îndrăgostiți iremediabil de cinematografie.
„American Murders: The Family Next Door” – un pariu câștigat de Netflix
Atunci când vorbim despre familiile americane, prima imagine care ne vine în minte este cea pe care Hollywood-ul se chinuie să ne-o imprime pe retină de zeci de ani de zile. Casă situată într-o suburbie, gărduț alb în față, un tată protector, o mamă mereu fericită să-și pună șorțul în față și câțiva copii bucălați și rumeni în obraji.
În realitate, tot în America, există familii de tipul celei prezentate în acest documentar. O poveste despre dragoste, loialitate, obsesie și, în mod cert, despre crimă, executată în cel mai sinistru mod posibil.
„Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes” – povestea celui mai cunoscut criminal în serie
Ted Bundy este, poate, cel mai cunoscut criminal în serie al tuturor timpurilor, în ciuda faptului că nu a fost nici cel mai prolific și nici cel mai sadic dintre toți cei care au existat. Cu toate astea, numele lui Bundy a reușit să devină sinonim cu „criminal în serie”. Cum s-a întâmplat asta, v-ați putea întreba? Rețeta e simplă și trebuie să bifeze câteva ingrediente importante: criminalul în serie trebuie să aibă sex appeal, să fie inteligent, iar procesul său să atragă atenția presei, ca mai apoi să fie transmis în direct, asemenea unui reality show. Într-un timp extrem de scurt, personajul se va transforma dintr-un criminal mediocru într-unul de calibru. Cazul lui Ted Bundy pare materialul didactiv perfect pentru facultățile de psihologie, ori pentru scriitori din nișa lui Stephen King.
În ciuda a aceea ce am scris adineauri, documentarul este unul realizat ca la carte și reușește să te țină lipit de ecranul televizorului până la sfârșit.