11 dec. 2021 | 12:50

Companiile trebuie să se pregătească pentru 2022: vine valul de demisii

ACTUALITATE
Companiile trebuie să se pregătească pentru 2022: vine valul de demisii

2022 aduce noutăți pe piața muncii din România. Conform celor mai recente analize de piață, românii sunt caracterizați, după doi ani de pandemie, de o puternică dorință de schimbare profesională.

Cei aproape doi ani de criză sanitară au schimbat multe dintre așteptările românilor, în raport cu munca. Pe de-o parte, mulți își doreau să facă schimbarea mai devreme, dar au fost ținuți pe loc, blocați în anumite joburi, de teama de a-și schimba locul de muncă, într-o perioadă atât de instabilă.

Pe de altă parte, mulți dintre noi ne-am dat seama, în această perioadă de criză, că avem alte valori la care ne raportăm și am început să abordăm munca altfel, dorindu-ne alte beneficii, față de ceea ce aveam ca obiectiv, în urmă cu mai multe luni.

Vine valul de demisii

Așa se face că, anul 2022 va fi unul dominat de schimbări pe piața muncii. Potrivit datelor celui mai recent studiu BestJobs, schimbările încep deja să fie resimțite, iar dinamica și tendințele din piața muncii indică o intensificare a căutărilor de joburi la aproape doi ani de la debutul pandemiei.

„Tendința se observă în contextul în care candidații white-collar (angajați la birouri) își schimbă jobul, în medie, o dată la 2 ani, conform unui studiu recent. În cazul candidaților gold-collar (angajați cu funcții de conducere), acest lucru se întâmplă mai târziu, la aproximativ 4-5 ani de vechime la un job, și este mai degrabă susținută de dorința de dezvoltare personală decât de nevoia de schimbare profesională”, arată studiul.

Procesul de schimbare a jobului poate dura în cazul candidaților white-collars până la 6 săptămâni, conform studiului D&D Research, în funcție de domeniu și nivelul de experiență. Conform datelor din platforma BestJobs, un candidat aplică într-o lună, în medie, la 3-4 poziții deschise.

Dacă analizăm domeniile cele mai atractive în acest moment, observăm că majoritatea candidaților se îndreaptă către Call Center / Client service, unde au fost cazuri chiar și cu 3000 de candidați pentru o singură poziție deschisă, sau Vânzări și Administrativ / Secretariat.

Specialiștii în resurse umane notează că avem o competiție mai scăzută în cazul joburilor din IT, pentru care recrutorii sunt în permanentă căutare de candidați. Iar în domeniul Medicină și Sănătate, angajatorii întâmpină dificultăți în a găsi candidații potriviți, din cauza numărului mic de specialiști, pe de o parte, dar și din cauza ofertelor mult mai atractive care vin din alte țări.