România fără curent, o posibilitate reală: cum evităm ”scenariul apocaliptic în care stingem lumina”
Țara noastră are toate șansele să se confrunte cu pene de curent din ce în ce mai agresive și de lungă durată. Partea bună este că există niște soluții, partea proastă este că cineva trebuie să le implementeze.
La câteva săptămâni după ce au apărut în online scenarii legate de o pană de curent la nivel european, președintele directoratului Hidroelectrica a atras atenția asupra probabilității unei astfel de situații pe meleaguri mioritice. În mod previzibil, Bogdan Badea nu este optimist și s-a aruncat până la a afirmat că țara noastră poate să ajungă în ”scenariul apocaliptic în care stingem lumina”.
România ar putea rămâne pe întuneric
Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, a fost audiat pe parcursul zilei de ieri în contextul unei anchete parlamentare. Subiectul discuțiilor a fost legat de prețurile mari la energie, dar nu a durat mult până când s-a ajuns la concluzia că autoritățile române joacă un rol foarte important în acest dezastru financiar pentru români, prin blocarea și întârzierea investițiilor în hidrocentrale. Pretextul principal este că astfel de instalații ar putea distruge habitatele naturale. Pe de altă parte, folosim în continuare surse de energie de N ori mai poluante decât hidrocentralele.
„Vreau să aduc la cunoştinţă comisiei parlamentare de anchetă privind preţul energiei existenţa unor incoerenţe legislative care nu sunt de azi, de ieri. Au fost de-a lungul timpului în România şi au generat contradicţii între actele normative în vigoare, iar interpretarea lor a dus la situaţii absurde. Trebuie să vedem cum se pot corecta aceste situaţii absurde, astfel încât, respectând directivele europene şi legislaţia naţională, să ne atingem obiectivele”, a precizat Badea.
Oficialul Hidroelectrica a ținut să mai menționeze că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci crează habitate. Tocmai din acest motiv, multe dintre locațiile în care au fost construite astfel de centrale au devenit ulterior site-uri Natura 2000.
„Targetul (de reducere a emisiilor pe care şi l-a asumat România – n. r.) este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent. Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce priveşte tranziţia spre un sector energetic mai verde. Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, preţul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili şi trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea”, a subliniat şeful Hidroelectrica.