07 dec. 2021 | 07:39

Când se schimbă banii în România, ce rol joacă bancnota de 20 de lei: anunțul lui Mugur Isărescu

ACTUALITATE
Când se schimbă banii în România, ce rol joacă bancnota de 20 de lei: anunțul lui Mugur Isărescu

În mod inevitabil, România va renunța la lei românești în favoarea euro. Este doar o chestiune de timp până când se va întâmpla acest lucru. Dacă ești însă de părere că lansarea unei bancnote noi în lei încetinește acea schimbare, Mugur Isărescu atrage atenția asupra faptului că este exact invers.

Lansarea unei noi bancnote de 20 de lei pare un gest ciudat într-o țară care se pregătește să adopte euro ca monedă națională, chiar dacă acest lucru se va întâmplă peste câțiva ani. Guvernatorul BNR atrage însă atenția că noua bancnotă, de fapt, face parte exact din acea tranziție și reprezintă convergența cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro.

Se schimbă banii în România, dar mai durează

Într-un set de declarații de la începutul acestei săptămâni, guvernatorul BNR a subliniat că România se îndreaptă în continuare către euro, nu se îndepărtează. ”Aş vrea să înţelegeţi că această bancnotă nu înseamnă o îndepărtare de euro, ci încă un pas mic de apropiere de zona euro pentru că acum avem chiar toată structura de cupiuri în euro în replică la Bucureşti în lei“, a declarat Isărescu.

Cu această ocazie, oficialul Băncii Naționale a României a insistat asupra faptului că în mentalul colectiv s-a format deja o paralelă între monedele și bancnotele românești și euro, din cauza faptului că există similarități încă de la cea mai mică subdiviziune.

De exemplu, seria monedelor euro include la această oră opt cupiuri distincte 1 cent, 2 cenți, 5 cenți, 10 cenți, 20 de cenți, 50 de cenți, un euro și doi euro. În ceea ce priveşte monedele româneşti, acestea sunt de 1 ban, 5 bani, 10 bani şi 50 de bani, lipsind monede de 1 lei, de 2 lei sau de 5 lei. Având în vedere inflația și ritmul de devalorizare al leu în raport cu euro, nu este deloc exclus ca bancnotele de un leu și doi lei să devină monede. Pe de altă parte, aceste aspecte numismatice vor conta însă mai puțin, dacă tranziția la euro se va produce când o mare parte din populație va fi renunțat deja la numerar în defavoarea plăților cu cardul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele