Cel mai negru scenariu pentru șoferi: de ce crește prețul petrolului și cum ne afectează
Creșterea prețului petrolului a șters pierderile din ziua precedentă, investitorii ajustând pozițiile înainte de o decizie a OPEC+ privind politica de aprovizionare.
Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 1,56 dolari, sau 2,3%, până la 70,43 dolari pe baril , după ce au scăzut cu 0,5% în sesiunea precedentă.
Contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate au câștigat 1,52 USD, sau 2,3%, până la 67,09 USD, după o scădere de 0,9%.
Prețurile globale ale petrolului au pierdut peste 10 dolari pe baril de săptămâna trecută, când știrile despre Omicron au zguduit investitorii pentru prima dată.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, ar putea decide dacă vor elibera mai mult petrol pe piață, așa cum era planificat anterior, sau să restrângă aprovizionarea.
Grupul a adăugat o producție suplimentară de 400.000 de barili pe zi la aprovizionarea globală în fiecare lună, reducând treptat reducerile record convenite în 2020.
Cu toate acestea, noua variantă de coronavirus a complicat procesul de luare a deciziilor, o sursă OPEC+ a declarat că oficialii grupului ar putea discuta întreruperea creșterii planificate a producției de petrol în ianuarie ca o posibilă opțiune.
Incertitudinile planează deasupra industriei
„Sunt de părere că prăbușirea prețurilor petrolului și incertitudinile din jurul Omicron vor determina OPEC+ să oprească temporar creșterea producției”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piață la OANDA.
„Acest lucru ar putea restabili un minim de stabilitate pe piețele petroliere”, a adăugat el.
Temerile legate de impactul variantei Omicron au crescut după ce primul caz a fost raportat și în Statele Unite.
Secretarul adjunct al Energiei al SUA, David Turk, a declarat că administrația președintelui Joe Biden ar putea ajusta momentul eliberării planificate a stocurilor strategice de țiței dacă prețurile globale la energie scad substanțial.
Câștigurile de pe piețele petroliere au fost plafonate, deoarece datele săptămânale ale stocurilor din SUA au arătat că stocurile de țiței din SUA au scăzut mai puțin decât era așteptat săptămâna trecută, în timp ce stocurile de benzină și distilate au crescut mult mai mult decât se aștepta, în timp ce cererea s-a slăbit.