02 dec. 2021 | 10:56

Câți oameni nu au acces la internet, ai fi uimit: cifrele care îți arată că ești privilegiat în România

ACTUALITATE
Câți oameni nu au acces la internet, ai fi uimit: cifrele care îți arată că ești privilegiat în România

În timp ce internetul a ajuns să joace un rol foarte important în viața ta, iar mulți îl consideră un viciu fără de care nu poți supraviețui, un număr surprinzător de mare de oameni nu au intrat niciodată pe Google, Facebook sau Yahoo.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) din cadrul ONU a publicat un raport legat de accesul la internet la nivel global. Cu această ocazie, aflăm că aproximativ 3 miliarde de oameni din fiecare colț al mapamondului nu au intrat niciodată online, deși utilizarea internetului a crescut considerabil în ultimii doi ani, mai ales în contextul pandemiei.

Mai mult de o treime din populația planetei nu a folosit internetul niciodată

Nu mai puțin de 2,9 miliarde de oameni – sau 37% din populația lumii – nu au descoperit până acum lumea fascinantă a internetului. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) a ONU a estimat că 96% dintre cei 2,9 miliarde de oameni trăiesc în țări în curs de dezvoltare.

De partea cealaltă a baricadei, numărul celor care au ajuns să petreacă timp pe internet a crescut de la 4,1 miliarde în 2019 până la 4,9 miliarde în acest an. Principalul motiv a fost pandemia de Covid-19. Asta nu înseamnă însă sub nicio formă că toți au acces la internet de mare viteză pe dispozitive personale. În schimb, sute de milioane de oameni utilizează dispozitive partajate și se confruntă cu viteze de conectare care le împiedică utilizarea internetului.

„ITU va lucra pentru a se asigura că elementele de bază sunt la locul lor pentru a conecta restul de 2,9 miliarde. Suntem hotărâți să ne asigurăm că nimeni nu va fi lăsat în urmă”, a declarat secretarul general al ITU, Houlin Zhao.

În 2020, primul an al pandemiei de Covid-19, numărul utilizatorilor de internet a crescut cu peste 10%, cea mai mare creștere din ultimul deceniu, se mai arată în același raport. Dincolo de ideea de pandemie, în mod punctual, îmbrățișarea online-ului s-a produs din cauza închiderii școlilor și a necesității de a accesa servicii bancare de la distanță. Chiar și așa, în 46 dintre țările cel mai puțin dezvoltate, nu mai puțin de trei sferturi din populație nu au fost niciodată online.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele