S-a aflat: urmează o perioadă de liniște, dar scumpirile la alimente sunt inevitabile
Nu vin deloc vești bune pentru români, în perioada următoare. Chiar dacă, spun reprezentanții industriei alimentare, urmează câteva săptămâni de respiro în privința prețurilor, de la 1 februarie acestea vor fi actualizate.
Preşedintele Sindalimenta, Dragoş Frumosu, susține că, pe termen scurt, producătorii vor menține prețurile actuale ale alimentelor. Vorbim deja despre prețuri scumpite, chiar și cu 20 de procente în unele cazuri. Doar că această perioadă liniștită va dura până la 1 februarie, când prețurile vor trebui actualizate din nou, spune expertul.
Scumpirile la gaze și energie își spun din nou cuvântul
Scumpirile la alimente sunt generate, desigur, de majorările de preț de pe piețele de energie și gaze naturale. Producătorilor le crește costul, iar acest cost trebuie compensat de undeva. De unde din altă parte, dacă nu de la românul de rând, consumator final?!
„Oricum la o parte din alimente preţurile au crescut. Nu este sfârşitul şi sigur nu este o veste bună. La pâine şi produse de panificaţie preţurile au crescut cam cu 15-20%, la uleiul de floarea soarelui în jur de 20%, la lactate 4-5 procente. La carnea de porc încă nu s-a întâmplat nimic, pentru că mai erau stocuri. Discutăm în primul rând despre carnea de porc din import, pentru că noi importăm cam 80 chiar 85%”, a declarat Dragoş Frumosu.
Conform acestuia, producătorii dau dovadă de intenții bune, încercând să țină prețurile sub control, atât cât pot, însă acest lucru nu depinde exclusiv de voința lor, ci de evoluția pieței, în general.
Să nu uităm că întreg contextul economic nu e deloc favorabil. Ne confruntăm cu o inflație în creștere, care a tras în sus prețurile pe toate sectoarele de consum. Mai mult, îngrijorările apărute cu privire la noua tulpină de virus înrăutățesc și ele piețele financiare internaționale.
„Din discuţiile pe care le-am avut deja cu anumiţi producători, cam toţi încearcă, de fapt, în afară de scumpirile care există deja, să păstreze preţul cât pot. Nu putem să băgăm mâna în foc pentru comercianţi, cu toate că şi ei au cheltuieli suplimentare în perioada următoare cu energia, transportul, combustibilul. Efectele creşterii preţurilor la energie, gaze, combustibili, nutreţuri ar putea conduce la creşteri destul de mari.
De exemplu, influenţa acestor preţuri într-un kilogram de carne de pasăre se duce undeva spre 60%. Dacă discutăm de carnea de pasăre şi nu de fermele mici, ci de fermele mari şi chiar de abatoare, cel puţin 2-3 abatoare s-ar putea la nivel naţional să se închidă după aceste efecte negative, desigur, dacă nu se iau anumite măsuri care să le sprijine puţin să reziste. Este evident că se încearcă cât se poate această menţinere a preţurilor. Cu scumpirile care au fost, mai mult ca sigur că ele vor fi actualizate undeva începând cu 1 februarie”, a subliniat Dragoş Frumosu.