Pe unde e bine să nu te afli în minivacanța de Ziua Națională a României. Harta care îți arată că poluarea este peste limita normalului
Știu că abia aștepți să se termine ziua asta și să te bucuri de minivacanța de Ziua Națională a României. Poate deja ți-ai făcut planuri pe unde să mergi, dar ar trebui să mai verifici ceva înainte să pornești la drum. Poluarea ar trebui să fie un factor pe care îl iei în considerare atunci când călătorești.
Știm foarte bine că nivelul de poluare în țara noastră și nu numai a atins niște cote îngrijorătoare. Niște români din Timișoara au creat un proiect comunitar în acest sens, dar încearcă să funcționeze la nivel global.
Pasionat de computere încă din copilăria petrecută în Satu Mare, Radu Motișan și-a transformat, de tânăr, invențiile într-o afacere globală de succes. Senzorii uRADMonitor, ce măsoară calitatea aerului, împânzesc harta lumii și sprijină comunități întregi, în lupta pentru un aer mai curat.
Poluarea poate fi verificată printr-o hartă, în timp real
Echipa uRADMonitor cred în construirea a ceva care contează. Ceva care are un impact pozitiv asupra vieții multora. De aceea, ei au creat uRADMonitor, pentru că corpurile noastre sunt fragile și pentru că poluarea este dăunătoare atât pentru noi, cât și pentru mediu. Așa că au proiectat o rețea mondială de monitoare automate, ca sistem de primă linie de detectare și avertizare împotriva factorilor chimici și fizici nocivi din jurul nostru.
Aerul pe care îl respirăm are un impact direct asupra sănătății noastre. Calitatea mediului nostru are un impact direct asupra calității vieții noastre. Progresele noastre tehnologice îndrăznețe au avut un cost, iar modul nostru modern de viață a afectat lumea, mediul și sănătatea noastră.
Munca acestei echipe folosește tehnologia pentru a inversa daunele, a face oamenii mai conștienți și a combate poluarea. uRADMonitor înseamnă două lucruri: dispozitive echipate cu senzori pentru monitorizarea calității aerului în orașe, birouri și case și rețeaua globală formată din aceste dispositive, răspândite în peste 40 de țări, care generează date de mediu deschise, necenzurate, uniforme și comparabile. În acest mod, putem înțelege imaginea de ansamblu asupra poluării.
Avem indici de poluare mult peste țările din jur, iar harta României din punctul de vedere al poluării este deseori roșie. Iernile trecute, aerul era irespirabil și câte o săptămână întreagă.
Ca să îți dai seama, în timp real, care sunt cele mai afectate zone din România din cauza poluării, poți consulta harta chiar aici.