Românii și parolele noastre de doi lei: cu ce ne-am riscat banii, datele și contactele în 2021
Data viitoare când te gândești de ce funcționează atacurile de tip phishing în România, de ce sunt fraudați românii pe OLX sau de ce își tastează PIN-ul de la card într-un formular online, motivul se vedea în analiza de mai jos.
NordPass a publicat cea mai recentă ediție a clasamentului său anual pentru cele mai uzitate parole pe care le folosesc oamenii pe internet. Avantajul față de alte studii similare care ajung online de mai multe ori pe an este că acesta include o secțiune dedicată pentru piața din România. Cu alte cuvinte, înțelegem un pic mai bine care sunt problemele conaționalilor noștrii cu tehnologia. Nu de alta, dar suntem țara în care cea mai comună parolă continuă să fie 123456, urmată îndeaproape de ”parola”.
Cele mai comune parole în România
123456 continuă să fie cea mai populară parolă în România, dar și în alte 43 de țări din 50 analizate. În mod implicit, această asociere de cifre succesive este cea mai populară la nivel global. Pentru că românii sunt creativi, când vine vorba de parole, ei fac, de cele mai multe ori, combinații între cuvântul parola și, eventual, câteva cifre sau litere. Din acest motiv, în top, mai avem parola123 sau parolamea.
Pentru că românul s-a născut fotbalist, în fața televizorului, nu pe teren, în clasamentul parolelor se află și cuvinte precum dinamo, steaua sau fotbal. Din varii motive, manifestările de afecțiune au fost și ele în top. Astfel, ajungi la teiubesc, iubire, iloveyou și nu numai.
Pornind de la această realitate, primele 20 cele mai comune parole din România au fost:
- 123456
- 123456789
- 12345
- parola
- 12345678
- steaua
- alexandru
- andrei
- andreea
- alexandra
- 1234567890
- 1234567
- qwerty
- teiubesc
- dinamo
- cristina
- madalina
- password
- catalin
- marius
Ca o posibilă soluție la problema ta cu parolele, NordPass oferă online un generator de parole pe care îl găsești la această adresă. Dacă întâmpini dificultăți în a-ți ține minte parolele, utilizează un manager de parole, în loc să-ți pui una dintre cele mai simple parole din lume.